ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψυχική υγεία των εφήβων κατά την πανδημία

28 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους, μαζί με την άσκηση και τον επαρκή ύπνο, έχουν βοηθήσει στην προστασία της ψυχικής υγείας των εφήβων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Adolescent Health. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες, ηλικίας 11 έως 14 ετών, στη μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) - τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη μελέτη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία του παιδιού που έγινε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν και κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Οι παράγοντες που σχετίζονται περισσότερο με την προστασία των εφήβων από το στρες και την κατάθλιψη ήταν οι θετικές σχέσεις (όπως η συζήτηση για σχέδια για την επόμενη μέρα με τους γονείς ή η συμμετοχή σε οικογενειακές δραστηριότητες) και οι υγιεινές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας και του επαρκούς ύπνου.

Σημαντικοί παράγοντες που συνδέονται με την κακή ψυχική υγεία ήταν ο περισσότερος χρόνος μπροστά από την οθόνη (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου που αφιέρωναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα βιντεοπαιχνίδια) καθώς και το γεγονός ότι γίνονταν μάρτυρες ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων που σχετίζονταν με την πανδημία. Η μελέτη διαπίστωσε, μάλιστα, ότι τα έφηβα κορίτσια ήταν πιο πιθανό από τα αγόρια να υποφέρουν ψυχική δυσφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα κορίτσια ειδικά και γενικά οι έφηβοι που αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας ή ύπνου ήδη πριν την έναρξη της πανδημίας, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία.

«Η πρώιμη εφηβεία είναι μια περίοδος που η νεολαία βιώνει ήδη ραγδαίες αλλαγές σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά και η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε αυτό το ευαίσθητο στάδιο της ζωής», δήλωσε η Δρ. Nora Volkow διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου των Η.Π.Α. για την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών (NIDA), το οποίο και χρηματοδότησε την έρευνα.

«Αυτή η μελέτη μάς βοηθά να κατανοήσουμε πώς οι τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την ευημερία των εφήβων και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη παρεμβάσεων για την προστασία της νεολαίας κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης στρεσογόνας περιόδου της ζωής. Αυτό είναι σημαντικό τώρα, καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε με την πανδημία και επίσης σε μελλοντική αντιμετώπιση κρίσεων σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο», πρόσθεσε η Volkow σε δελτίο τύπου του NIDA.


Σχετικά Άρθρα