ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψυχική και η σωματική υγεία συνδέονται με τη διάθεση για αστεία

17 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Ερευνητές από την Mayo Clinic αναφέρουν ότι η καλή αίσθηση του χιούμορ και το χαμόγελο, έχουν θετική επίδραση όχι μόνο στη ψυχολογία αλλά και στη σωματική υγεία μας. 

Στα βραχυπρόθεσμα οφέλη του γέλιου ξεχωρίζει η βελτιώνει στην πρόσληψη οξυγόνου με την εισπνοή περισσότερου αέρα που ωφελεί καρδιά και πνεύμονες, αλλά και ον εγκέφαλο ο οποίος κατακλύζεται από ενδορφίνες (ορμόνες της χαράς και της ικανοποίησης). Επίσης ξεχωρίζει η ανακούφιση από το έντονο άγχος και την υπέρταση.

Στα μακροπρόθεσμα οφέλη σημαντικό θεωρείται η απελευθέρωση νευροπεπτιδίων που καταπολεμούν το στρες και δίνουν ώθηση στην ανοσία του οργανισμού. Μέσω αυτής της διαδικασίας άλλωστε, μειώνεται η αίσθηση του πόνου, βελτιώνεται η διάθεση και το άτομο καταπολεμά πιο αποτελεσματικά την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές.

Οι ειδικοί συστήνουν να περνάμε χρόνο με φίλους που μάς κάνουν να γελάμε και μάς χαλαρώνουν. Συστήνουν επίσης να χρησιμοποιούμε το χιούμορ για την προσέγγιση των άλλων ανθρώπων και να είμαστε δεκτικοί στο δικό τους χιούμορ. Το γέλιο με ανθρώπους που μάς καταλαβαίνουν και ταιριάζουν μαζί μας, μπορεί να μάς χαρίσει περισσότερα και πιο ποιοτικά χρόνια ζωής.

Σχετικά Άρθρα