ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μικρή διάρκεια ύπνου οδηγεί σε παιδική παχυσαρκία

30 Ιουνίου 2020, 10:00

images

Ο λίγος και ακατάλληλες ώρες ύπνος στα παιδιά έχει συνδεθεί με την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας. Μια έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, αναφέρει τώρα ότι το βασικότερο όλων είναι η διάρκεια το ύπνου ενώ μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε σημαντικότερη την ώρα που το παιδί πάει να ξαπλώσει. 

Όπως υποστηρίζει μάλιστα η Δρ Melyssa Roy, τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών που δεν κοιμούνται νωρίς  δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας ενώ όσα κοιμούνται λιγότερο από 9 συνεχόμενες ώρες, έχουν!

Η ομάδα διεξήγαγε μετα-μελέτη με συνολικό δείγμα 1.642 παιδιά, εκ των οποίων δίχρονα κοιμούνταν κατά μέσο όρο στις 20:06, τα τρίχρονα στις 19:50 και τα παιδιά πέντε ετών στις 19:55. Από τις 21:00 οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πολύ αργά για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Πάντως, η μελέτη των δεδομένων δεν έδειξε σύνδεση μεταξύ της ώρας που τα παιδιά πήγαιναν για ύπνο και του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας. Όλα τα παιδιά που κοιμούνταν πριν τις 21:00 συμπλήρωναν, κατά μέσο όρο, δέκα με έντεκα ώρες ύπνου, ενώ καμία διαφορά στα ποσοστά κινδύνου δεν παρατηρήθηκε στα παιδιά που ξάπλωναν μετά τις 21:00.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας οφείλεται στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ύπνου. Μια υπόθεση είναι πως περισσότερος ύπνος συνεπάγεται λιγότερο χρόνο για φαγητό και πρόσληψη θερμίδων.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η διαπίστωση ότι ο ύπνος νωρίτερα και μεγαλύτερης διάρκειας είναι πιο σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση παχυσαρκίας στα κορίτσια ηλικίας 3 ή 5 ετών. 


Σχετικά Άρθρα