ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μακροζωία σχετίζεται με την καλή συντροφιά και το μοίρασμα...

03 Αυγούστου 2021, 09:00

images

Μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αίσθηση μοναξιάς στους ηλικιωμένους μπορεί να μειώσει ως και κατά πέντε χρόνια την ζωή τους. Το 2019 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο της αυξανόμενης γήρανσης του πλανήτη, με τους ενήλικες άνω των 30 ετών να αποτελούν για πρώτη φορά τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό. Η μοναξιά στους μεγαλύτερους ηλικιακά, σχολιάζει η επίκουρη καθηγήτρια και συγγραφέας της μελέτης, Angelique Chan, "αποτελεί ζήτημα κοινωνικού προβληματισμού και δημόσιας υγείας".

Οι επιπτώσεις της μοναξιάς διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και σε θέματα της καθημερινότητας όπως είναι το μπάνιο και η ένδυση, ο ύπνος, η μετακίνηση από το κρεβάτι στην πολυθρόνα και η προετοιμασία του φαγητού.

Οι 60χρονοι που αισθάνονται μόνοι αναμένεται να ζήσουν 3 ως 5 χρόνια λιγότερο από συνομηλίκους που δεν βιώνουν μοναξιά, όπως 3 έως 5 χρόνια υπολογίζονται και τα χρόνια μειωμένης αυτοεξυπηρέτησης μέχρι το τέλος της ζωής τους. Για τους μοναχικούς 70άρηδες και 80άρηδες, η μείωση στο προσδόκιμο ζωής κυμαίνεται στα 3 με 4 και 2 με 3 χρόνια αντιστοίχως και στην ποιότητα ζωής τα 2-4 και 1-3 τελευταία τους χρόνια.

Σχετικές έρευνες το 2016-17 για την υγεία και την ευημερία σε περισσότερους από 2.000 κατοίκους της Σιγκαπούρης, είχαν διαπιστώσει ότι το 34% δήλωνε μοναξιά, με την ηλικία να διαμορφώνει άλλα ποσοστά, στο 32% για τους 60-69 ετών και 40% στους 80 ετών και άνω. Η ανώτερη μόρφωση αποδείχτηκε επιβαρυντικός παράγοντας για τη μοναξιά, την οποία ανέφερε το 33% όσων δεν είχαν τη βασική μόρφωση αλλά το 38% στην ομάδα με τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, το 43% όσων ζούσαν μόνοι βίωναν και το αίσθημα μοναξιάς, έναντι των 33% που συμβίωναν. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of the American Geriatrics Society.

Σχετικά Άρθρα