ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η φύση μάς κάνει καλό ακόμα κι αν είναι σε εικονική πραγματικότητα...

20 Οκτωβρίου 2020, 10:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διαπίστωσαν ότι η παρακολούθηση ποιοτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων που έχουν ως αντικείμενο τη φύση, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει τα αρνητικά συναισθήματα και να προσφέρει διέξοδο από την απομόνωση σε εσωτερικούς χώρους που μας επιβάλλει η πανδημία. Η μελέτη δημοσιεύεται στην Journal of Environmental Psychology, και αναφέρει ότι η εμπειρία της φύσης έστω και μέσω τηλεόρασης ή μέσω εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για την ψυχολογική μας κατάσταση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές πυροδότησαν αρχικά αισθήματα πλήξης σε 96 συμμετέχοντες καλώντας τους να παρακολουθήσουν ένα βίντεο στο οποίο ένα άτομο περιγράφει τη δουλειά του σε ένα γραφείο προμηθειών. Στη συνέχεια, τα ίδια άτομα παρακολούθησαν πλάνα ενός κοραλλιογενούς υφάλου με τρεις διαφορετικούς τρόπους: Στην τηλεόραση, με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και βίντεο 360 μοιρών, και με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας με αλληλεπιδραστικά γραφικά ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι όλες οι μέθοδοι προβολής ελαχιστοποίησαν τα αρνητικά συναισθήματα όπως τη θλίψη, και μείωσαν σημαντική την πλήξη. Ωστόσο, μόνο η διαδραστική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας οδήγησε σε μεγαλύτερη αύξηση των θετικών συναισθημάτων.

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ Nicky Yeo, εκτιμά ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν χρήση στους ανθρώπους που αναγκάζονται να περνούν περατεταμένες περιόδους κατ’ οίκον εξαιτίας της πανδημίας ή άλλων καταστάσεων.

Σχετικά Άρθρα