ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επιδείνωση της κατάθλιψης προηγείται του εγκεφαλικού στους ηλικιωμένους

10 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Ενώ τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι γνωστό ότι εντείνονται σε ασθενείς που έχουν πρόσφατα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί επίσης να ισχύει ότι η κατάθλιψη αρχίζει στην πραγματικότητα να επιδεινώνεται κάποιους μήνες ή κάποια χρόνια πριν από το εγκεφαλικό και έτσι προηγείται αυτού αντί να έπεται... Αυτό αναφέρει νέα μελέτη που διεξήχθη σε ενήλικες 50 ετών και άνω.

Ειδικότερα, περίπου το 30% των επιζώντων εγκεφαλικού μπορεί να υποφέρει από κατάθλιψη οποιαδήποτε στιγμή μετά το συμβάν. Η σωρευτική επίπτωση εντός 5 ετών κυμαίνεται από 39% έως 52%, ωστόσο λίγα είναι γνωστά για το πώς εκτυλίσσονται οι αλλαγές στα καταθλιπτικά συμπτώματα πριν και μετά το επεισόδιο εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρει η έκθεση.

Για τη διερεύνηση, η Maria Blöchl, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Münster και οι συνεργάτες της προσδιόρισαν την πορεία των καταθλιπτικών συμπτωμάτων αρκετά χρόνια πριν και μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο σε 10.797 ενήλικες (μέση ηλικία, 65 έτη, 55% γυναίκες) από τη μελέτη ''English Longitudinal Study of Aging (ELSA)''.

Οι 425 συμμετέχοντες στην περίπτωση (3,9%) που υπέστησαν ένα περιστατικό εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια μιας 12χρονης περιόδου παρακολούθησης αντιστοιχίστηκαν με τη βαθμολογία τάσης με 4.249 άτομα χωρίς εγκεφαλικό.

Κάθε 2 χρόνια στη μελέτη, οι συμμετέχοντες ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης που τυχόν είχαν εμφανίσει την προηγούμενη εβδομάδα χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Κατάθλιψης του Κέντρου Επιδημιολογικών Μελετών (CES-D 8), στην οποία βαθμολογούνται υψηλότερες βαθμολογίες 0 έως 8. Η κλίμακα δείχνει περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ξεκινώντας περίπου 2 χρόνια πριν από την έναρξη του εγκεφαλικού επεισοδίου, η σοβαρότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 0,33 βαθμούς ( P  < 0,001), με περαιτέρω αύξηση 0,23 βαθμών μετά το εγκεφαλικό ( P  <0 ,001). Τα συμπτώματα κατάθλιψης παρέμειναν αυξημένα για 10 χρόνια μετά το εγκεφαλικό.

Αντίθετα, αναφέρει η ομάδα, τα συμπτώματα κατάθλιψης παρέμειναν σχετικά σταθερά με την πάροδο του χρόνου σε άτομα χωρίς εγκεφαλικό.

Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στον επιπολασμό της πιθανής κατάθλιψης κατά τη διετή αξιολόγηση πριν από το εγκεφαλικό μεταξύ εκείνων με και χωρίς εγκεφαλικό (29% έναντι 24%). Ωστόσο, τη στιγμή του εγκεφαλικού επεισοδίου, η πιθανότητα για κατάθλιψη ήταν σημαντικά πιο συχνή στην ομάδα των εγκεφαλικών επεισοδίων (34% έναντι 24%, P < 0,001), μια διαφορά που παρέμεινε στην αξιολόγηση 6 ετών.

Η Blöchl προειδοποίησε ότι τα αυξανόμενα συμπτώματα της κατάθλιψης πριν από το εγκεφαλικό είναι ως επί το πλείστον ανεπαίσθητα και μπορεί να μην είναι πάντα κλινικά ανιχνεύσιμα και παραμένει ασαφές εάν τέτοιες αλλαγές πριν από το εγκεφαλικό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλεφθεί ένα εγκεφαλικό. 

«Όμως, ακόμη και οι ελαφριές αυξήσεις στα συμπτώματα της κατάθλιψης, ειδικά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διάθεση και την κόπωση, μπορεί να είναι ένα σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου που πρόκειται να συμβεί».



Σχετικά Άρθρα