ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η εμφάνιση σχιζοφρένειας σχετίζεται με την ανάπτυξη εγκεφαλικών κυττάρων

20 Ιανουαρίου 2022, 18:00

images

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cardiff ανακάλυψαν μία νέα σχέση μεταξύ της διατάραξης στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και του κινδύνου σχιζοφρένειας και άλλων ψυχιατρικών διαταραχών. 

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Δρ Andrew Pocklington από το Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Κλινικών Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Cardiff και η Δρ Eunju Jenny Shin από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff και του Keele. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη γέννηση και την πρώιμη ανάπτυξη ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων, γνωστή ως νευρογένεση, χρησιμοποιώντας ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα.

Εντόπισαν πολλά σετ γονιδίων που ενεργοποιούνται κατά τη νευρογένεση, τόσο στο δοκιμαστικό σωλήνα, όσο και στον ανθρώπινο εμβρυϊκό εγκέφαλο, με κάθε σύνολο να φαίνεται να παίζει έναν ξεχωριστό λειτουργικό ρόλο. Οι ερευνητές έδειξαν ότι οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στη σχιζοφρένεια και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές ήταν συγκεντρωμένοι σε μεγάλο βαθμό σε αυτά τα σύνολα.

Η Δρ Shin δήλωσε σχετικά: «Πειράματα σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξαν ότι, όταν διαταράσσεται η ενεργοποίηση αυτών των συνόλων, το σχήμα, η κίνηση και η ηλεκτρική δραστηριότητα των αναπτυσσόμενων εγκεφαλικών κυττάρων μεταβάλλεται, συνδέοντας τις αλλαγές σε αυτές τις ιδιότητες με ασθένειες».

Οι διαταραχές που συνδέονται με την ανωμαλία αυτών των γονιδίων περιελάμβαναν καταστάσεις πρώιμης έναρξης (αναπτυξιακή καθυστέρηση, αυτισμός και ΔΕΠΥ), αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις, με μεταγενέστερη έναρξη (διπολική διαταραχή, σοβαρού τύπου κατάθλιψη) για τις οποίες γενικά δεν θεωρείται ότι παίζει μεγάλο ρόλο η διαταραχή της πρώιμης ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν ορισμένα από αυτά τα γονίδια, τα οποία ενεργοποιούνται για πρώτη φορά πολύ πριν από τη γέννηση , παραμένουν ενεργά αργότερα στη ζωή και συμβάλλουν στην ώριμη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο Δρ Pocklington πρόσθεσε: «Οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του κινδύνου εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών ενός ατόμου. Η αποκάλυψη βιολογικών διεργασιών που επηρεάζονται από αυτούς τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των αιτιών της νόσου».

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα  για την ανακάλυψη  του πλήρους φάσματος των αναπτυξιακών διαδικασιών που επηρεάζονται από διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές και για τη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών τους στον εγκέφαλο.



Σχετικά Άρθρα