ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή "όπλο" κατά της κατάθλιψης

01 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Η κατάθλιψη είναι μια ιδιαίτερα κοινή διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει περίπου το 5% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι αιτίες της κατάθλιψης είναι συχνά πολλαπλές, με τόσο γενετικούς, όσο και περιστασιακούς παράγοντες κινδύνου να εμπλέκονται. Και ενώ η στοχευμένη θεραπεία από ειδικούς όσο και η φαρμακευτική αγωγή βοηθούν τους περισσότερους να ξεπεράσουν ή να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους, αυτές οι παρεμβάσεις δεν λειτουργούν εξίσου για όλους.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στην αναζήτηση όλων των παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στην κατάθλιψη, καθώς και για νέες προσεγγίσεις για θεραπείες της κατάθλιψης και διαχείριση συμπτωμάτων.

Τελευταία, σύμφωνα με το Medical News Today, η διατροφή έχει αποτελέσει βασικό αντικείμενο της ιατρικής έρευνας, με τους ειδικούς να συζητούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης διαιτητικών παρεμβάσεων για τη θεραπεία ή ακόμη και την πρόληψη διαφορετικών ιατρικών καταστάσεων.

Στη μελέτη τους, η οποία διεξήχθη το 2022, η Δρ Najaf Amin, ερευνητική συνεργάτιδα στο τμήμα Υγείας του Πληθυσμού Nuffield στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από 1.133 συμμετέχοντες στη μελέτη Rotterdam, ρωτώντας εάν υπήρχε σχέση μεταξύ της σύνθεσης του εντερικού μικροβιόκοσμου και της εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσία ορισμένων μικροβιακών γενών - συμπεριλαμβανομένων των Eggerthella, Coprococcus, Sellimonas, Lachnoclostridium και Hungatella - συνδέθηκαν με την κατάθλιψη. Όπως εξηγούν, αυτά τα βακτήρια επιδρούν στη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών ή χημικών αγγελιοφόρων, των οποίων η δραστηριότητα μπορεί, με τη σειρά της, να εμπλέκεται στην έκφραση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι [...] αλλάζετε το μικροβίωμα του εντέρου σας εάν αρχίσετε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή ή όταν υπάρχει μια υγιεινή διατροφή [που ακολουθείται ήδη] - [για παράδειγμα, η] μεσογειακή διατροφή. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ήδη ότι η λήψη μεσογειακής διατροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου σας», είπε η Δρ Amin.

Βέβαια, η ίδια αναγνώρισε ότι η επιλογή μιας πιο υγιεινής διατροφής δεν χρειάζεται να είναι μια πράξη αυτοθυσίας. «Αν θέλετε να απολαύσετε το γλυκό σας, κάντε το», είπε. "Αλλά αντισταθμίστε το με φρούτα, υγιεινά τρόφιμα, υγιεινή διατροφή, λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Και ναι, απλώς ισορροπήστε».


Σχετικά Άρθρα