ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αισιοδοξία βοηθάει στην αντιμετώπιση ακόμα και της πανδημίας

04 Ιουνίου 2020, 16:00

images

Σύμφωνα με τα ευρήματα τελευταίας έρευνας, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την πεποίθηση ότι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν και να νοσήσουν από COVID-19 σε σχέση με άλλα άτομα της ηλικίας και του φύλου τους. Δηλαδή ο καθένας εξ ημών πιστεύει ότι δεν θα τύχει κάτι τέτοιο "σε μένα". Κι αυτό θεωρείται από τους ειδικούς ως μια έκφραση αισιοδοξίας.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Tali Sharot, καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας και Γλωσσικών Επιστημών του UCL, ενώ η υποτίμηση του προσωπικού κινδύνου κάποιων ακούγεται ανησυχητική, διαπιστώθηκε ότι η αγωνία των ίδιων ανθρώπων για το μέλλον του κόσμου με την περιπέτεια του κορωνοϊού συνδέθηκε με αυστηρότερη τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.145 Αμερικανοί στα τέλη Μαρτίου, 683 εκ των οποίων ρωτήθηκαν ξανά στα τέλη Απριλίου, οπότε πολλά κράτη είχαν κλείσει τα σύνορά τους και είχε επιβληθεί lockdown. Αυτοί που έχουν συντηρητικές πολιτικές πεποιθήσεις, οι νέοι και οι άνδρες, αποδείχτηκαν πιο αισιόδοξοι σε σχέση με τον εαυτό τους απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού.

Οι αισιόδοξοι ήταν επιπλέον πιο ευτυχισμένοι, ενώ όσοι ήταν ικανοποιημένοι με την ασφάλιση υγείας τους δήλωσαν χαρούμενοι, παρά την πεποίθηση πως η COVID-19 αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα. Η απαισιοδοξία, αντιθέτως, για τα μελλούμενα τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο σχετίστηκε με αυξημένο άγχος.

Επίσης, αποδείχθηκε ότι η αίσθηση του έλεγχου είναι σημαντική , καθώς όσοι ένιωσαν πως η κατάσταση ήταν στα χέρια τους δήλωσαν μεγαλύτερη ευτυχία. Στο δεύτερο στάδιο της μελέτης, στα τέλη Απριλίου, η ερευνητική ομάδα σημείωσε υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας από τον Μάρτιο, μια ένδειξη ότι άνθρωποι είχαν προσαρμοστεί στις δυσκολίες.

Και σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Δρ. Bastien Blain (Τμήμα Ψυχολογίας και Γλωσσικών Επιστημών του UCL) τα τωρινά ευρήματα, σε σύμπνοια με παλαιότερα επιστημονικά συμπεράσματα, δείχνουν ότι αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια ανθρώπινη τάση.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα