ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιούτα: Η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που περιορίζει την πρόσβαση εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

28 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Η Γιούτα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαιτεί από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να λαμβάνουν τη γονική συναίνεση προκειμένου τα παιδιά να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές τους και να επαληθεύουν ότι οι χρήστες είναι τουλάχιστον 18 ετών. Όπως αναφέρει το BBC, η απόφαση αυτή λήφθηκε εξαιτίας της αυξημένης ανησυχίας για τον αντίκτυπο των social media στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Σύμφωνα με τα μέτρα που θεσπίστηκαν την Πέμπτη, θα είναι προϋπόθεση η ρητή συγκατάθεση του γονέα ή του κηδεμόνα για να μπορέσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν λογαριασμούς σε εφαρμογές όπως το Instagram, το Facebook και το TikTok.

Τα νομοσχέδια επιβάλλουν επίσης απαγόρευση χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε συγκεκριμένες ώρες, ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση των παιδιών μεταξύ 22:30 και 06:30, εκτός εάν έχει επιτραπεί από τους γονείς τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν θα μπορούν πλέον να συλλέγουν τα δεδομένα ενός παιδιού ή να του εμφανίζουν διαφημίσεις, με βάση τα ενδιαφέροντά του.

Τα 2 νομοσχέδια - τα οποία έχουν επίσης σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τη λήψη νομικών μέτρων κατά των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης - θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2024. Παρόμοιοι κανονισμοί εξετάζονται σε 4 ακόμη πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών - Αρκάνσας, Τέξας, Οχάιο και Λουιζιάνα - και το Νιου Τζέρσεϊ υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών. Ωστόσο, η Common Sense Media και άλλες ομάδες υπεράσπισης προειδοποίησαν ότι ορισμένα μέρη της νέας νομοθεσίας θα μπορούσαν να θέσουν τα παιδιά σε κίνδυνο.

Ο Ari Z Cohn, δικηγόρος για την ελευθερία του λόγου για την TechFreedom, είπε ότι το νομοσχέδιο θέτει "σημαντικά προβλήματα στην ελευθερία του λόγου". Όπως είπε στο BBC,  υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά που μπορεί να βρίσκονται σε μη υγιή οικογενειακά περιβάλλοντα «τα οποία μπορεί να είναι ΛΟΑΤΚΙ, που θα μπορούσαν να αποκοπούν εντελώς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Σε απάντηση, η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, είπε ότι διαθέτει ισχυρά εργαλεία για να προστατεύει τα παιδιά.



Σχετικά Άρθρα