ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί οι πιο έξυπνοι δεν γίνονται και πιο πετυχημένοι;

18 Νοεμβρίου 2019, 05:35

images

Όλοι έχουμε ένα παράδειγμα συμμαθητή μας από το σχολείο που ενώ ήταν ο πιο έξυπνος, δεν έκανε καλή καριέρα στην ζωή του ενώ άλλοι, με πολύ λιγότερες ικανότητες έγιναν πολύ πετυχημένοι. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Ερευνητές του Harvard ανέλυσαν το φαινόμενο και κατέληξαν σε πέντε αιτίες για τις οποίες οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι δεν πάνε καλά στον επαγγελματικό τομέα.

1-Οι έξυπνοι άνθρωποι υποβαθμίζουν συχνά άλλες απαραίτητες ιδιότητες όπως είναι η διπλωματία στη σχέση με τους άλλους και η διεκπεραίωση οργανωτικών πλάνων κάθε φορά που αναλαμβάνουν κάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν εμπιστοσύνη στο μυαλό τους ότι μπορεί να τα φέρει όλα εις πέρας. Αλλά το να μπορείς να διαχειρίζεσαι άλλους ανθρώπους με τις δικές τους ιδιαιτερότητες και απόψεις, είναι μία ικανότητα που μπορεί να σε οδηγήσει σε επαγγελματική πρόοδο ενώ το αντίθετο, σε καθηλώνει.

Η λύση: Αν είστε από τους ανθρώπους που μαθαίνουν γρήγορα, μπορείτε σίγουρα- αν το θελήσετε- να αποκτήσετε και αυτές τις ικανότητες. Σκεφτείτε το σοβαρά να αλλάξετε τακτική, να βελτιώσετε την συμπεριφορά σας, να βάζετε πρόγραμμα και να μπαίνετε σε "καλούπια" όσο κι αν δεν σας αρέσει.

2- Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν αντέχουν αυτούς που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ταχύτητα και την ευστροφία τους. Έτσι, η ομαδική δουλειά για αυτούς είναι συχνά "εφιάλτης". Το να μην μπορεί όμως να εργαστεί κάποιος μέσα σε μια ομάδα, είναι μεγάλο πρόβλημα στην επαγγελματική ζωή και κάνει κακό σε κάθε καριέρα.

Η λύση: Μάθετε να εκτιμάτε και λιγότερο εύστροφα μυαλά. Μια ιδέα που θα πει κάποιος άλλος και φαντάζει εκ πρώτης ανόητη, μπορεί να σας δώσει το έναυσμα να σκεφτείτε κάτι πιο ολοκληρωμένο. Επίσης μην υποτιμάται την δυνατότητά σας να καταλαβαίνει τους άλλους και να προσαρμόζεται.

3- Οι έξυπνοι άνθρωποι "αναπαύονται" στην εξυπνάδα τους και δεν κάνουν τίποτα άλλο. Δεν σπουδάζουν όσο θα μπορούσαν, δεν κυνηγούν τις υψηλές θέσεις που θα μπορούσαν να πάρουν, δεν κάνουν καμία άλλη προσπάθεια. Πιστεύουν ότι η εξυπνάδα τους αρκεί για να τα καταφέρουν στον εργασιακό στίβο.

Η λύση: Το σίδερο συνδέεται σωστά μόνο με το σίδερο. Αναζητήστε τα περιβάλλοντα με ανθρώπους ακόμα πιο έξυπνους από εσάς. Που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι; Σε πανεπιστήμια και κάνουν το διδακτορικό τους. Σε διευθυντικές θέσεις σε εταιρίες. Εκεί πρέπει να βρεθείτε και εσείς. Και αυτό δεν θα γίνει χωρίς να το προσπαθήσετε.

4- Οι έξυπνοι άνθρωποι βαριούνται εύκολα. Δεν αντέχουν τις κοινοτοπίες, τα ίδια και τα ίδια ερεθίσματα, την αδυναμία των άλλων να κάνουν κάτι καινούργιο και επαναστατικό. Έτσι, χάνουν το ενδιαφέρον τους με σπουδές, ανθρώπους, χόμπι και αφήνουν δουλειές στην μέση χωρίς να τις ολοκληρώνουν.

Λύση: Αντί να κάνετε δραματικές αλλαγές, αφήνοντας κάθε τόσο μια εργασία και πηγαίνοντας σε άλλη, κάτι που σπανίως έχει καλό αντίκτυπο στην καριέρα, φροντίστε να λέτε τις ωραίες ιδέες σας στους ανώτερους ώστε να εκτιμηθεί η αξία σας και να παίρνετε συνεχώς προαγωγές. Όταν φτάσετε στο υψηλότερο επίπεδο, τότε εξετάστε την περίπτωση μήπως "εξαργυρώσετε" την καλή σας φήμη πηγαίνοντας στην ίδια θέση σε μεγαλύτερη εταιρία. Έτσι θα έχετε συνεχή άνοδο.

5- Οι έξυπνοι άνθρωποι βλέπουν το βάθος και όχι την επιφάνεια. Έτσι, όταν ψάχνουν την λύση για ένα πρόβλημα κάνουν περίπλοκες σκέψεις που τους απομακρύνουν από τα πιο απλά. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα θετικό διότι αντί να επιλύουν το πρόβλημα που έχουν σήμερα, το αφήνουν άλυτο και ασχολούνται με άλλα πράγματα που δεν είναι της παρούσης.

Η λύση: Κάντε ένα βήμα πίσω και παρατηρήστε τον εαυτό σας πως λειτουργεί. Αν έχετε εμμονές με πράγματα και ανθρώπους να τα αντιμετωπίσετε. Φροντίστε να βλέπετε πρώτα αυτό που είναι μπροστά στα μάτια σας και μετά να προχωράτε πιο βαθιά.

ΠΗΓΗ

HARVARD BUSINESS REVIEW

Σχετικά Άρθρα