ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί κάποιοι είναι έτοιμοι να πιστέψουν σε συνωμοσίες αντί για αυτό που βλέπουν γύρω τους

30 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρνούνται να συμμορφωθούν στα μέτρα για την πανδημία; Η άρνηση είναι ένας ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας του εγώ, που έχει ως  στόχο να μειώσει το άγχος και το φόβο. Η άρνηση μπορεί να μας «προστατεύει» ψυχολογικά, σε ένα βαθμό, για κάποιο διάστημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Όπως μας εξηγεί η Δρ Ίλια θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, "η άρνηση είναι ένας ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας του εγώ, που έχει ως  στόχο να μειώσει το άγχος και το φόβο.  Η άρνηση μπορεί να μας «προστατεύει» ψυχολογικά, σε ένα βαθμό, για κάποιο διάστημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη. Την άρνηση την χρησιμοποιούμε στην αρχή μιας στρεσογόνου κατάστασης για να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να προσαρμοστούμε και να βρούμε μία «λύση» για τη διαχείριση του άγχους και του φόβου.  Πολλοί αρνητές των μέτρων λειτουργούν με τον παραπάνω τρόπο . Κάποιοι άλλοι νοηματοδοτούν την καθημερινότητα τους, μέσα από αυτή την άρνηση. Κάποιες φορές,  οι τελευταίοι είναι και αυτοί που πιστεύουν και αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας  .Οι αντιδράσεις αυτές, βέβαια,εντείνονται όταν οι πληροφορίες για την πανδημία είναι πολλές και καταιγιστικές και ασφαλώς όταν είναι αντικρουόμενες. Οι άνθρωποι αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα την ασάφεια των πληροφοριών, τις αντικρουόμενες απόψεις, τις επιστημονικές αντιφάσεις. Όλα τα παραπάνω,όμως, ήταν αναπόφευκτο να συμβούν, εφόσον οι επιστήμονες αποκτούν καθημερινά καινούργια γνώση για τον κορονοϊό, αποκρυπτογραφούν τη συμπεριφορά του και την δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό".  

Πως μπορούμε να χειριστούμε τους αρνητές των μέτρων της πανδημίας;

"Θα πρέπει να εκθέσουμε στους ανθρώπους αυτούς, με λογική σειρά, τα δεδομένα, να εξηγήσουμε γιατί κατά τη γνώμη μας τηρούμε τα μέτρα, να μας δουν να τηρούμε τα μέτρα (πλύσιμο χεριών, μάσκες, κοινωνική απόσταση).Επίσης, είναι σημαντικό,σε μια συζήτηση μαζί τους, να συνδέσουμε τα δεδομένα που έχουμε με τις ανάλογες αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης και να τους δείξουμε ότι μπορούν να εμπιστευτούν αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης".

Σχετικά Άρθρα