ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να έχει απρόσμενη επίδραση στην υγεία μας

15 Ιουλίου 2020, 10:00

images

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία σε περισσότερους από 30.000 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες τους οποίους παρακολούθησαν επί 20 χρόνια. Στο διάστημα αυτό συνέβησαν σχεδόν 2.000 καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Όπως αποδείχτηκε, όσοι έκαναν καθημερινά ζεστό αφρόλουτρο είχαν 28% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακή νόσο και 26% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, συγκριτικά με όσους έκαναν αφρόλουτρο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. 

"Ανακαλύψαμε ότι το τακτικό αφρόλουτρο συνδεόταν με μειωμένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου στους μεσήλικες άνδρες και γυναίκες, γεγονός που υποδεικνύει όφελος στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου", έγραψαν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Heart. "Οι επιδράσεις αυτές είναι παρόμοιες με εκείνες της άσκησης. Πιστεύεται ότι οφείλονται στα οφέλη που παρέχει μακροπρόθεσμα το ζεστό αφρόλουτρο στην αγγειακή λειτουργικότητα".

Ωστόσο οι ερευνητές παραδέχονται πως μπορεί να έπαιξαν και άλλοι παράγοντες ρόλο στα ευρήματά τους, καθώς οι συμμετέχοντες που δεν έκαναν συχνά αφρόλουτρο είχαν μικρότερη πιθανότητα να υιοθετούν και άλλες υγιεινές συνήθειες. Η νέα έρευνα δεν εξέτασε αν ανάλογα οφέλη μπορεί να έχει και το ζεστό ντους.

Σχετικά Άρθρα