ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είστε πολύ "δραστήριοι" στον ύπνο σας; Ίσως πάσχετε από αγχώδη διαταραχή

18 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Τι βλέπουν στον ύπνο τους όσοι έχουν πολύ άγχος; Στο ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ που δημοσιεύεται στο Dreaming της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη των Ονείρων. Σύμφωνα με αυτήν, όσοι υποφέρουν από αγχώδη διαταραχή βλέπουν όνειρα με μεγαλύτερη ένταση...

Οι ερευνητές μελέτησαν τις απαντήσεις σε ειδικά ερωτηματολόγια και τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις ονείρων για 76 συμμετέχοντες από δύο ομάδες, μία πασχόντων από διαταραχές άγχους και μία ομάδα ελέγχου χωρίς αντίστοιχο πρόβλημα. 

Τα άτομα με αγχώδη διαταραχή, ονειρεύονταν συχνότερα ότι τους κυνηγούν, τους επιτίθενται σωματικά ή ότι νιώθουν μεγάλο φόβο καθώς και θανάτους αγαπημένων τους προσώπων και ατυχήματα. Την ίδια ώρα, έβλεπαν σπανιότερα ευχάριστα όνειρα ενώ τα όνειρά τους περιελάμβαναν περισσότερους χαρακτήρες, τοποθεσίες και μετακινήσεις.

Η μελέτη ανέδειξε και τρία χαρακτηριστικά των ονείρων όταν:

- αφορούσαν κάποιο πρόσωπο που αποτέλεσε στο παρελθόν το αντικείμενο του πόθου,

- έφεραν έντονο το στοιχείο της ταχύτητας και της εξουσίας,

- επίσης περιείχαν θυμό, φόβο, ανησυχία και λύπη.

Για τον ψυχολόγο και επικεφαλής ερευνητή, Anton Rimsh, τα όνειρα ίσως αποτυπώνουν τον τρόμο, την εχθρικότητα και τον κίνδυνο που νιώθουν ότι δέχονται από το περιβάλλον τους τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές στη ζωή. 


Σχετικά Άρθρα