ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν "παίρνει τα γράμματα" ή απλά είναι ένα πανέξυπνο παιδί με δυσλεξία;

23 Οκτωβρίου 2020, 16:00

images

Ολόκληρες γενεές ανθρώπων έχουν στιγματιστεί με την "ταμπέλα" του τεμπέλη ή αυτού που δεν "παίρνει τα γράμματα" και έχουν χάσει την ευκαιρία ακόμα και να τελειώσουν το σχολείο εξαιτίας της αδυναμίας εκπαιδευτικών και γονέων να αντιληφθούν ότι χρειαζόταν άλλη προσέγγιση στην μάθηση και όχι απόρριψη και απαξίωση. Σήμερα, εκατομμύρια παιδιά με δυσλεξία σπουδάζουν και εργάζονται σε δύσκολα επαγγέλματα επειδή τους δόθηκε μια ευκαιρία όταν έπρεπε...

Ο όρος Μαθησιακές Διαταραχές περικλείει μια ανομοιογενή ομάδα διαταραχών, οι οποίες εκδηλώνονται με δυσκολίες ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικής ικανότητας. Αφορούν δυσλειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και μπορεί να υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής χωρίς ωστόσο να μειώνουν -στους περισσότερους- αυτό που ονομάζουμε ευφυία. 

Τα περισσότερα παιδιά με δυσλεξία γίνονται αντιληπτά μόλις ξεκινήσουν το Δημοτικό. Ενώ δεν πάσχουν από καθυστέρηση ή κάποια ψυχική διαταραχή, ενώ είναι καθόλα εξυπνότατα, δυσκολεύονται να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν, δυσκολεύονται να μάθουν απ΄έξω ένα κείμενο και δείχνουν να μην καταλαβαίνουν όταν τους εξηγούν με συμβατικούς τρόπους...

Μερικά σημάδια είναι τα ακόλουθα: 

Διαβάζει αργά και με δυσκολία ακόμα και εύκολες προτάσεις. Διαβάζει δείχνονταν με το δάχτυλό του την σειρά σαν να έχει πρόβλημα όρασης. Δεν μπορεί τα τηρήσει τα σημεία στίξης (τελεία, κόμμα κλπ) και μπερδεύει γράμματα όπως είναι το γ με το χ ή το θ με το δ. Όταν γράφει, μπερδεύει τα γράμματα, τις συλλαβές, τους τόνους, και δεν βάζει πουθενά τελεία. Παράλληλα μπορεί να έχει πρόβλημα στην απομνημόνευση των κειμένων και μπερδεύεται όταν του πουν πολλά πράγματα μαζεμένα. 

Όταν ο δάσκαλος ή ο γονέας υποπτευθούν το πρόβλημα πρέπει να φροντίσουν ώστε το παιδί να εξεταστεί το νωρίτερο δυνατό από ειδικό και να βγει επίσημη διάγνωση. Μετά όλα γίνονται ευκολότερα, καθώς το παιδί μαθαίνει τα μαθήματα μελετώντας με διαφορετικό τρόπο ενώ στις περισσότερες εξετάσεις παγκοσμίως τα δυσλεκτικά άτομα εξαιρούνται των γραπτών. Κατά τα άλλα, οι γονείς δεν έχουν να ανησυχούν διότι όλο και περισσότερες μελέτες τα τελευταία χρόνια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μέσο δυσλεκτικό άτομο είναι πανέξυπνο χωρίς άλλα συνακόλουθα προβλήματα.

Σχετικά Άρθρα