ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά αυτισμού παγκοσμίως

27 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Τα ποσοστά αυτισμού τριπλασιάστηκαν μεταξύ των παιδιών στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ από το 2000 έως το 2016, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics. Η συγγραφική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Rutgers, υπολόγισε την τάση αυτή αναλύοντας εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τον αριθμό των παιδιών που έχουν αναγνωριστεί ότι βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Και η μελέτη τους έχει αξία για όλο το δυτικό κόσμο καθώς παρόμοια αύξηση παρατηρείται και στην Ευρώπη.

Η μελέτη Rutgers οδήγησε στο συμπέρασμα ότι στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ, το ποσοστό των 8χρονων παιδιών που διαγνώστηκαν με αυτισμό που δεν έχουν νοητική αναπηρία αυξήθηκε πιο απότομα από το ποσοστό αυτών που έχουν.

Η νέα μελέτη κατέληξε επίσης στο ότι, αν και οι φυλετικές ανισότητες στις διαγνώσεις αυτισμού έχουν περιοριστεί, εξακολουθούν να υφίστανται. Ιστορικά, τα μαύρα και ισπανόφωνα παιδιά έχουν διαγνωστεί με αυτισμό σε χαμηλότερα ποσοστά από τα λευκά παιδιά. Η νέα ανάλυση έδειξε ότι, μεταξύ των παιδιών χωρίς διανοητική αναπηρία, τα μαύρα παιδιά είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες από τα λευκά παιδιά να διαγνωστούν με αυτισμό. Ωστόσο, το χάσμα έχει μειωθεί μεταξύ των παιδιών με νοητική υστέρηση.

Σε εθνικό επίπεδο, η αύξηση των ποσοστών αυτισμού ήταν παρόμοια με την τάση στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με μια έκθεση CDC του 2021. 1 στα 54 παιδιά είχε διαγνωστεί με αυτισμό στην ηλικία των 8 ετών το 2016, σε σύγκριση με 1 στα 150 το 2000.

Η πρόοδος στις διαγνωστικές ικανότητες και η μεγαλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού φαίνεται να οδηγούν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση, είπαν οι ερευνητές του Rutgers. Ωστόσο, ενδέχεται οι ρίζες να βρίσκονται βαθύτερα: γενετικοί παράγοντες, και ίσως κάποιοι περιβαλλοντικοί, επίσης, μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην τάση αυτή.

Το ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι άλλοι παράγοντες είναι ακόμα άγνωστο, αλλά οι ερευνητές είναι τουλάχιστον ξεκάθαροι σε ένα γεγονός: Ο αυτισμός δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια αλλά ίσως έχει με περιβαλλοντικούς παράγοντες.

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα, τόσα χρόνια τώρα, ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό», δήλωσε ο Santhosh Girirajan, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια που μελετά τα γενετικά υπόβαθρα των νευροαναπτυξιακών διαταραχών και δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Από την άλλη πλευρά, αυτό που πραγματικά δεν γνωρίζουμε είναι: Ποιοι είναι οι πραγματικοί, ξεκάθαροι περιβαλλοντικοί παράγοντες που πρέπει να αποφεύγετε;».



Σχετικά Άρθρα