ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναγνωρίζουμε και αντιμετωπίζουμε το σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως

06 Δεκεμβρίου 2019, 14:05

images

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή burnout,  σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνδέεται με την εργασία αλλά δεν είναι ασθένεια.

Πρόκειται για ένα σύνδρομο το οποίο προέρχεται από το χρόνιο εργασιακό άγχος χαρακτηρίζεται από αίσθημα εξάντλησης - που δεν περνάει με ξεκούραση – και συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα.

«Μπορεί το άτομο, που έχει το σύνδρομο, να νομίζει ότι ζει φυσιολογικά, αλλά τα επινεφρίδιά του να βιώνουν κόπωση», επισημαίνει η Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Δρ. Νικολέτα Κοΐνη.

Αυτή η κόπωση των επινεφριδίων αλλοιώνει την ποιότητα της καθημερινής ζωής όπως εξηγούν οι ειδικοί, η δραστηριότητα των επινεφριδίων είναι τόσο μειωμένη, που μπορεί οι άνθρωποι να έχουν δυσκολία να σηκωθούν από το κρεβάτι, για πάνω από μερικές ώρες την ημέρα.

 Η Δρ. Κοΐνη μας λέει:

«Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αφορούν σε μοριακή διατροφή, σε λήψη φυσικών  ορμονών και σε αποκατάσταση οποιασδήποτε ανεπάρκειας κυτταρικού επιπέδου, βοηθώντας τα επινεφρίδια να επανέλθουν σε φυσιολογική λειτουργία. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι πάσχοντες ανακάμπτουν θεαματικά από τις πρώτες, κιόλας, εβδομάδες θεραπείας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης χαρακτηρίζεται και «αόρατη νόσος» και όσο είναι αδιάγνωστο, λειτουργεί ως προθάλαμος για χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, οι καρδιοπάθειες, η κατάθλιψη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια εξατομικευμένη αγωγή, χωρίς τη λήψη χημικών και φαρμακευτικών ουσιών, με θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και δεν έχουν παρενέργειες και, βέβαια, η αποκατάσταση της κυτταρικής λειτουργίας, άρουν τα υποκείμενα νοσήματα και συμβάλλουν στην ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων.

Σχετικά Άρθρα