ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλληλένδετη η κατάθλιψη με τον ψυχοσωματικό πόνο

05 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Ο Δρ Madhukar H. Trivedi, καθηγητής ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας που ασχολείται με τον ψυχοσωματικό πόνο αναφέρει σε μελέτη του με τίτλο «Ο συσχετισμός ανάμεσα στην κατάθλιψη και τα σωματικά συμπτώματα» ότι η πιθανότητα να βιώνουμε ως αληθινό έναν πόνο που προέρχεται από την κατάθλιψη είναι πολύ μεγάλη.

Τα σωματικά συμπτώματα είναι γνωστό ότι συνδέονται με την κατάθλιψη και, στην πραγματικότητα, οι μη συγκεκριμένοι πόνοι και ο πόνος γενικότερα παρουσιάζονται συχνά  ως συμπτώματα της κατάθλιψης, αναφέρει ο καθηγητής.

Αλλά τώρα ανακαλύπτουμε ότι ο σωματικός πόνος και η κατάθλιψη έχουν βαθύτερη βιολογική σχέση από την απλή σχέση αιτίου αποτελέσματος εξηγεί ο Δρ Trivedi. Η εξήγηση βρίσκεται στο ρόλο των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη που επηρεάζουν τόσο την αίσθηση του πόνου όσο και την διάθεση. Επομένως η απορύθμιση αυτών των «αγγελιοφόρων» συνδέεται τόσο με την κατάθλιψη όσο και με τον πόνο.

Τα πιο συχνά σωματικά συμπτώματα που μπορεί να συσχετίζονται με την κατάθλιψη 

Η επίμονη κούραση και μειωμένη ενεργητικότητα, πόνοι στη μέση και διάχυτοι μυικοί πόνοι, πονοκέφαλοι, πεπτικές και γαστρεντερικές ενοχλήσεις, πόνος στις αρθρώσεις, πόνος στα άκρα, πόνος στην μέση, γαστρεντερικά προβλήματα, διαταραχές ύπνου και μεταβολές της όρεξης είναι τα πιο συχνά.


Σχετικά Άρθρα