ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το φαινόμενο γιο-γιο και πως πλήττει άτομα με διαβήτη

21 Οκτωβρίου 2019, 10:00

images

Αδυνατίζουμε πέντε κιλά και σε ένα χρόνο τα ξαναπαίρνουμε. Μετά από λίγο κάνουμε μια δίαιτα και να ξαναχάνουμε αλλά δεν τα διατηρούμε, και αυτήν την φορά βάζουμε ακόμα περισσότερα.

Το φαινόμενο αυτό λέγεται γιο-γιο και είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο fitness.

Ειδικά όμως για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, που χάνουν κιλά και τα ξαναπαίρνουν, υπάρχουν πια αποδείξεις ότι χειροτερεύουν το μεταβολικό τους προφίλ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα άτομα με διαβήτη κάνουν πολλές φορές ακραίες δίαιτες, και «δεν έχουν τα μεταβολικά οφέλη εκτός αν κάνουν βιώσιμες αλλαγές στην καθημερινή πρόσληψη τροφής ή στον τρόπο με τον οποίο μετριάζουν την πρόσληψη ενέργειας».

Η έρευνα Look AHEAD Trial μελέτησε την εξέλιξη της υγείας 1.600 ατόμων επί τρία χρόνια, που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα εντατικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής τους για ένα χρόνο, με σκοπό να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την υγεία τους.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος οι επιπτώσεις από την απώλεια και την επανάκτηση του χαμένου βάρους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου Tufts, της Βοστώνης και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση JAHA της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με διαβήτη που χάνουν βάρος μπορεί να διατηρήσουν τα μεταβολικά οφέλη από την απώλεια βάρους, μόνο αν διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος – ακόμη και αν πάρουν μέχρι το 25% των χαμένων κιλών.

Η επικεφαλής των ερευνητών, Δρ. Alice H. Lichtenstein, DSc, διευθύντρια του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Διατροφής του πανεπιστημίου Tufts δήλωσε ότι «αυτά τα ευρήματα τονίζουν τη διπλή σημασία όχι μόνο να χάσετε σωματικό βάρος αλλά να το διατηρήσετε. Εάν χάσετε βάρος και δεν το διατηρήσετε, τα οφέλη μειώνονται ή εξαφανίζονται».

Σχετικά Άρθρα