ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι μπορούμε να πάθουμε από την καθιστική ζωή λόγω καραντίνας

24 Μαρτίου 2020, 16:05

images

Η σωματική ακινησία είναι αδιαμφισβήτητος παράγοντας κινδύνου για κάθε αιτία θανάτου και ασθένειας καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερα λιπίδια στο αίμα, διαβήτη, κακή κυκλοφορία, μυοσκελετικά προβλήματα, αύξηση σωματικού βάρους και κατάθλιψη. Τις ημέρες ή και εβδομάδες της καραντίνας για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι λοιπόν σημαντικό na κάνουμε κάποιου είδους εκγύμναση για να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα.

Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας δημιούργησαν ένα διαδραστικό γράφημα του ανθρώπινου σώματος που αποτυπώνει πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας λόγω της καθιστικής ζωής.

Οι συστάσεις των ειδικών αναφέρουν ότι κάθε ενήλικας πρέπει να κάνει ήπιας έντασης σωματική άσκηση (π.χ. ζωηρό περπάτημα) επί 150 με 300 λεπτά την εβδομάδα ή έντονη σωματική άσκηση επί 75 με 150 λεπτά την εβδομάδα.

Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει είτε καθημερινά να περπατάμε σε διάδρομο ή να κάνουμε στατικό ποδήλατο σε ήπια ένταση και ρυθμό. είτε να κάνουμε ένα δυνατό πρόγραμμα άσκησης κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα. Πάντως το να περνάμε την μέρα μας μπροστά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και την τηλεόραση ...τρώγοντας, θα "διορθώσει" το πρόβλημα με την πανδημία αλλά θα δημιουργήσει σε αρκετούς άλλα προβλήματα!

Σχετικά Άρθρα