ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ταυτόχρονο περπάτημα και συζήτηση: Η γήρανση του εγκεφάλου μπορεί να το κάνει πιο δύσκολο

30 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Έχετε παρατηρήσει ότι αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να περπατάτε και να σκέφτεστε ή να μιλάτε ταυτόχρονα; Εάν ναι, αυτό μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Η ικανότητα διατήρησης της απόδοσης στο περπάτημα ενώ εκτελείτε μια άλλη εργασία, ένα κοινό σενάριο περπατήματος στην καθημερινή ζωή, αρχίζει να μειώνεται στα μέσα της έκτης δεκαετίας της διάρκειας ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Junhong Zhou, βοηθός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Hinda and Arthur Marcus για την Έρευνα για τη Γήρανση στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη. 

«Αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν δείκτης για την υγεία του εγκεφάλου και, με τη σειρά του, η λήψη παρεμβάσεων που στοχεύουν στη γνωστική λειτουργία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση και ενίσχυση του διπλού βαδίσματος, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας στη μετέπειτα ζωή», είπε. Σημειώνεται ότι ως ''διπλό βάδισμα'' εννοείται το περπάτημα σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη σκέψη ή ομιλία.

Σύμφωνα με το U.S. News, η ικανότητα για ταυτόχρονη ομιλία/σκέψη κατά το περπάτημα μειώνεται στην ηλικία των 55 ετών - έως και μια δεκαετία νωρίτερα από αυτό που παραδοσιακά ορίζεται ως «γηρατειά», όπως παρατήρησαν οι μελετητές.

"Οι ηλικιωμένοι συχνά συγκεντρώνονται περισσότερο σε μία εργασία και η ιεράρχηση των εργασιών εξαρτάται κυρίως από τη σημασία των εργασιών, για παράδειγμα, στο διπλό βάδισμα, μπορεί να εστιάσουν περισσότερο στη διατήρηση του περπατήματος ώστε να μην πέφτουν κάτω".

Μελέτες έδειξαν ότι, καθώς γερνούν οι άνθρωποι, οι συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο μειώνονται, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητά τους, ειδικά σε περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν την προσοχή, καθώς και την επεξεργασία πληροφοριών.

«Αυτά τα είδη αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στις νευρωνικές δραστηριότητες σχετίζονται με μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε τέτοιες μειώσεις που σχετίζονται με την ηλικία στην ικανότητα διεξαγωγής 2 εργασιών ταυτόχρονα», είπε ο Zhou.

Για τη μελέτη , ο Zhou και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα για σχεδόν 1.000 άτομα στην Ισπανία που συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία για την Υγεία του Εγκεφάλου της Βαρκελώνης μεταξύ Μαΐου 2018 και Ιουλίου 2020. Από αυτούς, περισσότεροι από 600 αξιολογήθηκαν για την ικανότητά τους να περπατούν και να σκέφτονται ταυτόχρονα.

Ο Zhou είπε ότι οι ηλικιωμένοι είχαν χαμηλότερη απόδοση στο διπλό βάδισμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η γνωστική λειτουργία και/ή η υποκείμενη υγεία του εγκεφάλου συνέβαλαν σημαντικά στη διακύμανση αυτή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, όσοι δυσκολεύονται περισσότερο να κάνουν 2 πράγματα ταυτόχρονα, έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, είπε ο Zhou.

«Η απόδοση του dual-tasking, στους τομείς της νευρολογίας και της γήρανσης, είναι ένας σημαντικός δείκτης της υγείας του εγκεφάλου», εξήγησε. «Αυτή η σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση του βαδίσματος με 2 καθήκοντα μπορεί να υποδεικνύει, σε πολύ πρώιμη ηλικία, πότε πρέπει να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις».



Σχετικά Άρθρα