ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη της άσκησης και της αποφυγής των πολλών ωρών τηλεόρασης

30 Μαρτίου 2020, 11:17

images

Τα οφέλη της άσκησης που δημιουργούν την έκκριση των ενδορφινών, τονίζει σε συνέντευξη της η Ιταλίδα γιατρός και Μαραθωνοδρόμος, μέλος της Εθνικής Ιταλίας, Catherine Bertone. Για την αποβολή του άγχους αυτές τις ημέρες, η Ιταλίδα γιατρός σημειώνει πως εκτός από την ορμόνη αυτή σημαντική είναι και η αποφυγή, κυρίως από τα παιδιά, της πολύωρης έκθεσης στην τηλεόραση.

Σε συνέντευξη της σε ιταλικό περιοδικό για δρομείς, και μιλώντας σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού Covid-19, συμβούλεψε τους ερασιτέχνες δρομείς να συνεχίσουν να τρέχουν.

«Σε αυτή την κατάσταση, ο βασικός στόχος όλων είναι η παραγωγή ενδορφινών, επειδή ο συνδυασμός καθιστική ζωή-τηλεόραση, με όλες αυτές τις συνεχείς πληροφορίες για τον κορωνοϊό, μπορεί να αυξήσει το άγχος και την κατάθλιψη. Οι αθλητικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, πρέπει να θεωρούνται μέρος του δικαιώματος στην υγεία και ως εκ τούτου να εφαρμόζονται ακόμη και με τις σημερινές συνθήκες, πάντα όμως σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής ασφάλειας», είπε.

Ερωτηθείσα πότε συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα του ιού, η γιατρός Bertone είπε πως στα μέσα Φεβρουαρίου, στις μέρες που βρισκόταν στη Βερόνα για το ιταλικό πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου, ακούγοντας τις ιστορίες ορισμένων δρομέων των οποίων ο αγώνας πήγε άσχημα λόγω των προβλημάτων υγείας που είχαν αντιμετωπίσει τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, με δυσκολίες στην αναπνοή και συμπτώματα παρόμοια με εκείνους που υποδεικνύονται στους ασθενείς για να αναγνωρίσουν τον κορωνοϊό.

«Η ιστορία τους με έκανε να κάνω την παρακάτω σκέψη: Ένα σώμα ηλικίας 30 ετών, προπονημένο, χωρίς να είναι σε κατάσταση στρες από τοξικές ουσίες, μπορεί να περάσει την επίθεση του ιού «στο πόδι», δηλαδή χωρίς να αναγκαστεί να μείνει στο κρεβάτι ή ακόμα και να νοσηλευτεί. Το ερώτημα είναι: Πόσοι είναι σε αυτήν τη κατάσταση», διερωτήθηκε η γιατρός.

Ζητώντας της να δώσει μια συμβουλή, η γιατρός ικέτευσε τους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την πολύωρη έκθεση στην τηλεόραση. «Το παιδιατρικό τμήμα έκτακτης ανάγκης μας είχε να αντιμετωπίσει περιπτώσεις παιδικής κρίσης άγχους», όπως είπε καθώς νιώθουν απελπισία και άγχος μήπως κάποιος δικός τους πεθάνει από τον ιό.

Η Catherine Bertone είναι μέλος της εθνικής ομάδας της Ιταλίας στον μαραθώνιο και αποτελεί φαινόμενο μακροζωίας, αφού στα 45 της χρόνια έτρεξε τον μαραθώνιο σε χρόνο 2 ώρες και 28 λεπτά. Η Bertone είναι παιδίατρος στο νοσοκομείο της Aosta.

Σχετικά Άρθρα