ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ανθεκτικά στο νερό και τους λεκέδες προϊόντα περιέχουν τοξικά πλαστικά

27 Ιανουαρίου 2022, 16:00

images

Πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε και είναι ανθεκτικά στο νερό και τους λεκέδες μπορεί να περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες , που ονομάζονται PFAS. Οι ουσίες αυτές συνδέονται με πολυάριθμες πιθανές επιπτώσεις για την υγεία, όπως ηπατική και καρδιακή βλάβη, διαταραχές του ανοσοποιητικού ή καρκίνο.

Εργαστήρια στα οποία ανατέθηκε η αποστολή από την Toxic-Free Future, μια ομάδα υπεράσπισης και έρευνας για το περιβάλλον και την υγεία, πραγματοποίησαν χημικές δοκιμές σε 60 προϊόντα σε τρεις κατηγορίες: Ρούχα, κλινοσκεπάσματα και τραπεζομάντιλα και χαρτοπετσέτες. Όλα τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν από την Toxic-Free Future εισήχθησαν από χώρες της Ασίας και πωλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο διαδίκτυο, ανέφερε η έκθεση.

«Εντοπίσαμε PFAS σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που περιελάμβαναν αδιάβροχα μπουφάν, παντελόνια πεζοπορίας, πουκάμισα, μαξιλάρια στρώματος, παπλώματα, τραπεζομάντηλα και χαρτοπετσέτες», δήλωσε η συν-συγγραφέας Erika Schreder, επιστημονική διευθύντρια για την Toxic-Free Future.

Η έκθεση με τίτλο «Toxic Convenience: The hidden costs of forever chemicals in stain- and water-resistant products» κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

Οι χημικές ουσίες υπερφθοροαλκυλίου και πολυφθοροαλκυλίου, ή PFAS, παράγονται από μια αλυσίδα συνδεδεμένων ατόμων άνθρακα και φθορίου που δεν διαλύονται στο περιβάλλον. Αυτές οι χημικές ουσίες PFAS έχουν ανιχνευθεί στο αίμα του 99% των Αμερικανών, σύμφωνα με μια έκθεση του 2015 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Χιλιάδες ποικιλίες PFAS χρησιμοποιούνται σε πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε, όπως αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, χειρουργικές ρόμπες και κουρτίνες ανθεκτικές στους λεκέδες, κινητά τηλέφωνα, επαγγελματικά αεροσκάφη και οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται επίσης για να κάνουν τα χαλιά, τα ρούχα, τα έπιπλα και τις συσκευασίες τροφίμων να είναι ανθεκτικά σε λεκέδες, κυρίως από νερό και λίπη. Μόλις υποβληθούν σε επεξεργασία, ανέφερε η έκθεση, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα εκπέμπουν PFAS κατά τη διάρκεια της ζωής τους, διαφεύγοντας στον αέρα και το νερό στα σπίτια και τις κοινότητες.

«Δεν βρήκαμε PFAS σε κανένα από τα είδη που δεν κυκλοφορούσαν στην αγορά ως ανθεκτικά στους λεκέδες ή στο νερό», είπε  Schreder. «Οι καταναλωτές μπορούν απλώς να επιλέξουν αυτά τα προϊόντα για να είναι ασφαλείς».

Τα αδιάβροχα, φυσικά, είναι μια διαφορετική ιστορία, επειδή οι καταναλωτές τα χρειάζονται για να είναι απωθητικά στη βροχή. Για να επιτευχθεί ο στόχος της απώθησης του νερού, μερικές εταιρείες χρησιμοποιούν πιο σφιχτά πλέγματα, μεμβράνες χωρίς PFAS μεταξύ των στρωμάτων επικάλυψης και «κερί παραφίνης, που είναι η μόνη επίστρωση που έχει αξιολογηθεί δημόσια και έχει βρεθεί ότι είναι πιο ασφαλής», κατέληξε η Schreder.


Σχετικά Άρθρα