ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως να αυξήσουμε την ενεργητικότητα και να μειώσουμε την κόπωση

17 September 2021, 10:00

images

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να είναι κάτι παροδικό και να οφείλεται απλώς στην καθημερινότητα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν δικαιολογείται από το πλήθος και την ένταση των εργασιών μας. Τότε μπορεί να αποτελεί ένδειξη άλλου προβλήματος υγείας, όπως είναι η ανεπάρκεια σιδήρου αλλά και οι θυρεοειδικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όταν δεν ευθύνεται κάποια σοβαρή διαταραχή για το αίσθημα της κούρασης, ένας γρήγορος τρόπος να νιώσουμε και πάλι γεμάτοι ενέργεια είναι να γυμναστούμε... 

Μάλιστα όπως σημειώνουν, όσο περισσότερο κουρασμένοι νιώθουμε τόσο πρέπει να αντιδρούμε βγαίνοντας από το σπίτι για ένα περπάτημα ή ποδήλατο ή κολύμβηση ή όποιο άλλη δραστηριότητα θέλουμε καθώς ορισμένοι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται σε κυτταρικό επίπεδο, οδηγούν σε τόνωση και ευεξία.

Όταν γυμναζόμαστε, στο εσωτερικό των μυϊκών κυττάρων παράγονται περισσότερα μιτοχόνδρια, στην λειτουργία των οποίων συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία «καύσιμου» από τη γλυκόζη των τροφίμων που καταναλώνουμε και το οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέουμε.

Η άσκηση ενισχύει την κυκλοφορία του οξυγόνου στο σώμα και με την αύξηση των επιπέδων του οξυγόνου όχι μόνο υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας από τα μιτοχόνδρια, αλλά επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του σώματος έτσι ώστε να χρησιμοποιεί την ενέργειά που παράγεται πιο αποτελεσματικά. Ένας ακόμη έμμεσος τρόπος που η άσκηση τονώνει την ενεργητικότητα είναι εξάλλου μέσω της βελτίωσης του ύπνου. 


Σχετικά Άρθρα