ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παιδιά και οθόνες: Νέοι παράγοντες αξιολογούν το πρόβλημα της εποχής

07 Δεκεμβρίου 2021, 10:00

images

Δεν είναι σημαντικό πόση ώρα σπαταλούν ημερησίως μπροστά από μια ηλεκτρονική οθόνη αλλά πώς μοιράζουν το χρόνο αυτό... Ο λόγος για τα παιδιά και την τάση της εποχής να ασχολούνται με κινητά και laptop αντί να παίζουν κλασικά παιχνίδια.

Ομάδα ερευνητών από το University of Luxembourg και το Université de Genève βρήκαν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι πόση ώρα σπαταλούν τα παιδιά και έφηβοι μπροστά σε οθόνες αλλά πώς το κάνουν... Η εργασία τους αυτή διεξήχθη σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Γενεύη και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 118 παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, αγόρια και κορίτσια, στα οποία δόθηκε να συμπληρώσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο. Μέσα σε αυτό υπήρχαν μεταξύ άλλων, ερωτήματα για την ποσότητα και ποιότητα του ύπνου τους, τις επιδόσεις τους στο σχολείο, τη δυνατότητά τους να δείχνουν προσοχή όταν βρίσκονται στο μάθημα, κι άλλα παρόμοια. Ταυτόχρονα, παρόμοιο ερωτηματολόγιο δόθηκε στους γονείς και τους δασκάλους τους.

Όπως συμπέραναν, το πρόβλημα στην ψυχική υγεία των παιδιών δεν προκαλείται τόσο από την πολύωρη ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές αλλά με την παράλληλη, συνδυαστική χρήση τους. Δηλαδή όταν κάποια παιδιά την ώρα που "σερφάρουν" στο ίντερνετ, μιλούν στο chat με φίλους και παρακολουθούν και κάτι στο youtube... Πάντως, ήταν εντυπωσιακό όσο και ανησυχητικό το γεγονός ότι τα παιδιά 8 ετών πέρναγαν κατά μέσο όρο 4 ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες, ενώ στα 12 έτη οι ώρες μπροστά σε μια οθόνη ήταν 8!

Σχετικά Άρθρα