ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όταν πονούν τα πόδια η λύση μπορεί να κρύβεται στην επιλογή παπουτσιού

03 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Annals of Internal Medicine φαίνεται ότι ένας τύπος παπουτσιού μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου που προκαλεί στους πάσχοντες η αρθρίτιδα γόνατος.

Στην έρευνα συμμετείχαν 164 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω με προχωρημένη αρθρίτιδα στο γόνατο. Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν σταθερά παπούτσια με παχιές και μη εύκαμπτες σόλες. Οι άλλοι μισοί φόρεσαν ίσια παπούτσια με λεπτές και εύκαμπτες σόλες.

Όλοι φορούσαν τα παπούτσια τους επί έξι ώρες την ημέρα και συμμετείχαν σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το τρέξιμο. Μετά από έξι μήνες, το 58% των συμμετεχόντων στην πρώτη ομάδα με τα πιο άκαμπτα παπούτσια ανέφεραν μείωση του πόνου στο γόνατο όταν περπατούσαν, σε σύγκριση με το 40% των ατόμων που ανέφεραν μείωση του πόνου φορώντας εύκαμπτα παπούτσια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, και στις δύο ομάδες, η μείωση του πόνου πιθανότατα οφειλόταν στο γεγονός ότι περπατούσαν συστηματικά. Τα άτομα που φορούσαν τα εύκαμπτα παπούτσια ωστόσο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν πόνο στον αστράγαλο ή στα πόδια, σε σύγκριση με όσους φορούσαν τα πιο υποστηρικτικά και ανθεκτικά παπούτσια.


Σχετικά Άρθρα