ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να μας χαρίσουν 10 χρόνια ζωής

17 Φεβρουαρίου 2020, 09:05

images

Το γνωρίζουμε ότι όποιος έχει υγιεινές συνήθειες, είναι κατά κανόνα και πιο ακμαίος. Αλλά τώρα επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός καλών συνηθειών αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής μας μέχρι και δέκα χρόνια!

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης British Medical Journal, από ερευνητές των Harvard School of Public Health στη Boston και Amsterdam University of Applied Sciences, εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 110.000 εθελοντών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να κερδίσει κάποιος περισσότερα χρόνια ζωής πρέπει να τηρεί τέσσερις από τους πέντε παρακάτω παράγοντες:

-Να μην καπνίσει ποτέ στην ζωή του.

-Να έχει πάντα κανονικό Δείκτη Μάζας Σώματος.

-Να πίνει ελάχιστο αλκοόλ.

-Να τρώει υγιεινά και ισορροπημένα.

-Να γυμνάζεται καθημερινά μισή με μία ώρα με μέτρια ως υψηλή ένταση.

(ως καλή κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται το ένα ποτήρι κρασί ή ένα μικρό ποτήρι μπύρα την ημέρα).

Στην έρευνα εξάλλου, εντόπισαν τα δύο χειρότερα που μπορεί να κάνει κάποιος στην υγεία του και τα οποία αφαιρούν χρόνια ζωής μέσω καρκίνων ή μέσω των επιπλοκών από τον αρρύθμιστο διαβήτη τύπου 2.

Αυτά είναι επί σειρά ετών το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα και η διατήρηση Δείκτη Μάζας Σώματος γύρω στο 30. Δηλαδή το κάπνισμα και η παχυσαρκία είναι τα δύο χειρότερα που μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας.

Εννοείται ότι όταν κάποιος γυμνάζεται και τρώει ισορροπημένα, αποφεύγει την παχυσαρκία, και έτσι γλυτώνει έναν τουλάχιστον από τους δύο σημαντικότερους παράγοντες απώλειας ετών ζωής. 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα