ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι δυνατοί μύες των ποδιών συνδέονται με καλύτερη πρόγνωση μετά από καρδιακή προσβολή

31 Μαΐου 2023, 09:00

images

Στοιχεία δείχνουν ότι η απόκτηση μυϊκής δύναμης μπορεί να ενέχει οφέλη για την καρδιά, ακόμη και να οδηγήσει σε βελτίωση της υγείας μετά από καρδιακή προσβολή. 

Μάλιστα, το να έχετε υψηλότερο επίπεδο μυϊκής δύναμης των ποδιών φαίνεται να «συνδέεται έντονα» με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας μετά από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην Πράγα στο επιστημονικό συνέδριο Heart Failure 2023 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Όπως μεταδίδει το CNN Health, τα ευρήματα δεν έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές, αλλά υπογραμμίζουν τη σημασία της τακτικής άσκησης και της διατήρησης της μυϊκής δύναμης σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς η μυϊκή μάζα μπορεί να μειωθεί με την ηλικία, επηρεάζοντας πιθανώς την καρδιαγγειακή υγεία, είπαν ο Kensuke Ueno και ο Dr. Kentaro Kamiya, ερευνητές στο Τμήμα Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο Kitasato School of Allied Health Sciences στην Ιαπωνία και συγγραφείς της νέας έρευνας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη δύναμη των τετρακέφαλων μυών – στο μπροστινό μέρος των μηρών – 932 ατόμων ηλικίας 57 έως 74 ετών που είχαν νοσηλευτεί λόγω καρδιακής προσβολής μεταξύ 2007 και 2020. Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό επίπτωσης της επακόλουθης καρδιακής ανεπάρκειας ήταν υψηλότερο: 22,9 ανά 1.000 ανθρωποέτη, μεταξύ των ασθενών των οποίων ο τετρακέφαλος χαρακτηρίστηκε ως αδύναμος, σε σύγκριση με ένα ποσοστό επίπτωσης 10,2 ανά 1.000 ανθρωποέτη μεταξύ των ασθενών με υψηλή δύναμη τετρακέφαλου. Τα ανθρωποέτη είναι μια μέτρηση που αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ατόμων σε μια μελέτη πολλαπλασιαζόμενη με τα έτη που ακολούθησαν.

«Η δύναμη του τετρακέφαλου είναι εύκολο και απλό να μετρηθεί με ακρίβεια στην κλινική πράξη. Η μελέτη μας δείχνει ότι η δύναμη του τετρακέφαλου θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ασθενών με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι οποίοι θα μπορούσαν στη συνέχεια να λάβουν πιο έντονη επιτήρηση», δήλωσε ο Ueno σε δελτίο τύπου. «Τα ευρήματα πρέπει να επαναληφθούν σε άλλες μελέτες, αλλά προτείνουν ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης που περιλαμβάνει τους τετρακέφαλους μύες, θα πρέπει να συνιστάται σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας».

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μελετούν τη σχέση μεταξύ της μυϊκής δύναμης και της πρόγνωσης για τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο. Το 2016, ο Kamiya και οι συνεργάτες του ανέφεραν σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cardiology ότι η μυϊκή μάζα στο άνω μέρος των βραχιόνων, θα μπορούσε να συσχετιστεί με τα ποσοστά επιβίωσης από καρδιακές παθήσεις.


Σχετικά Άρθρα