ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι «ατασθαλίες» του καλοκαιριού επηρεάζουν το ήπαρ

03 Αυγούστου 2020, 16:00

images

Καλοκαίρι και υπερβολή  είναι δυο έννοιες που είναι «συμβατές» σε μεγάλο βαθμό. Την περίοδο των διακοπών συνηθίζουμε να είμαστε πιο χαλαροί, να πίνουμε και να τρώμε λίγο περισσότερο, με αποτέλεσμα το ήπαρ να κουράζεται όταν εμείς το επιβαρύνουμε υιοθετώντας «κακές» συνήθειες.

Όπως μας λέει ο Στάθης Σκληρός, γενικός ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια  Φροντίδα Υγείας οι κακές αυτές συνήθειες είναι οι παρακάτω:

Κοιμόμαστε αργά: Κάθε όργανο έχει τη δική του ώρα στο βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας. Για το ήπαρ είναι οι ώρες από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 2 το πρωί. Και αυτό γίνεται σωστά μόνο όταν κοιμόμαστε βαθιά.

Δεν τρώμε πρωινό: Το πρωί που ξυπνάμε, τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά, εμποδίζοντας το ήπαρ να λάβει την απαιτούμενη ενέργεια, που χρειάζεται για τις βασικές λειτουργίες του.

Πίνουμε αλκοόλ χωρίς μέτρο: Μπορούμε να χαρούμε τις όμορφες στιγμές και περιστάσεις της ζωής μας, πίνοντας αλκοολούχα ποτά σε φυσιολογικά πλαίσια. Η υπερκατανάλωση προκαλεί αλλοιώσεις στη δομή του ήπατος, η οποία οδηγεί σε κίρρωση.  Αντίστροφα, δεδομένου ότι το νερό αποτελεί το 73% του ήπατος, το να πίνουμε νερό συμβάλει στη σωστή ενυδάτωσή του, ευνοώντας την καλή λειτουργία του.

Μας αρέσουν τα λιπαρά: Δεν αρέσουν, όμως, στο ήπαρ μας. Η υπερβολική κατανάλωσή τους οδηγεί στη λιπώδη διήθηση η οποία είναι μια κατάσταση στην οποία συσσωρεύεται λίπος μέσα στα ηπατικά κύτταρα. Αντίθετα, ιδανική διατροφική επιλογή αποτελούν τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης και οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Σημαντικός σύμμαχος στην μείωση των επιπτώσεων των «ατασθαλιών» του καλοκαιριού είναι ειδικό συμπλήρωμα διατροφής για τη φυσιολογική λειτουργία και προστασία του ήπατος το οποίο υπάρχει στα φαρμακεία.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές για να απολαμβάνετε το καλοκαίρι χωρίς να επιβαρύνετε το ήπαρ είναι:

1. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα. Αντικαταστήσετε τα με μικρά και συχνά γεύματα. Το ιδανικό είναι να καταναλώνετε πέντε γεύματα την ημέρα - τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δυο σνακ- ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης.

2.  Περιορίστε τα τηγανητά, τις βαριές σάλτσες και το πολύ λάδι.

3. Η διατροφή το καλοκαίρι θα πρέπει να αποτελείται από 50-55% υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, 15-20% πρωτεΐνες, κυρίως ψαριού και θαλασσινών, πουλερικών και 30% λίπος, κυρίως από ελαιόλαδο.

4. Προτιμάτε παγωτά χαμηλών λιπαρών ή γρανίτα.

5. Καταναλώστε πολλές σαλάτες και φρούτα  .

6. Πάρτε ένα καλό πρωινό κάθε μέρα, με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα.

7. Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ.

8. Με μέτρο τα ορεκτικά στις ταβέρνες. Προτιμήστε τα πρωτεϊνούχα ορεκτικά (κρέατα, τυριά, θαλασσινά).

9.  Πίνετε αρκετό νερό (βάλτε λεμόνι, φύλλα μέντας, φέτες αγγουριού μέσα για τη γεύση αν θέλετε), αποφύγετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη,προτιμήστε light μέχρι δύο την ημέρα και πιείτε ελεύθερα ροφήματα όπως πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη.


Σχετικά Άρθρα