ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα εκπλαγείτε με το νέο δείκτη μακροζωίας...

24 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Ακούγεται εύκολο, αλλά το να στέκεστε στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα μπορεί να είναι πιο δύσκολο από όσο νομίζετε. Μία διεθνής ομάδα ερευνητών λέει ότι το τεστ των 10 δευτερολέπτων πρέπει να αποτελεί μέρος των συνήθων ελέγχων υγείας για όλους τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους.

Ο Δρ Claudio Araujo της κλινικής Exercise Medicine στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, και η ομάδα του σημείωσαν ότι η ισορροπία, σε αντίθεση με την αερόβια φυσική κατάσταση, τη μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία, τείνει να διατηρείται αρκετά καλά μέχρι την έκτη δεκαετία της ζωής ενός ατόμου. Στη συνέχεια εξασθενεί γρήγορα.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη CLINIMEX Exercise, η οποία δημιουργήθηκε το 1994 για να αξιολογήσει τις σχέσεις μεταξύ επιβαρυμένης υγείας, θανάτου και διαφόρων μετρήσεων φυσικής κατάστασης, άσκησης και συμβατικών κινδύνων καρδιακής νόσου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σε εξετάσεις από περίπου 1.700 λευκούς Βραζιλιάνους (ηλικίας 51 έως 75 ετών) από τον Φεβρουάριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2020. Οι έλεγχοι περιελάμβαναν βάρος, πολλές μετρήσεις του πάχους της πτυχής του δέρματος, το μέγεθος της μέσης και το ιατρικό ιστορικό. Συμπεριλήφθηκαν μόνο άτομα που είχαν σταθερό βάδισμα.

Ζητήθηκε από τον καθένα να σταθεί στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα χωρίς πρόσθετη υποστήριξη. Περίπου ένας στους πέντε δεν μπορούσε να το κάνει. Σχεδόν το 54% των ατόμων ηλικίας 71 έως 75 ετών δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το τεστ, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου στο British Journal of Sports Medicine .

Αυτό ίσχυε επίσης για το 37% των ατόμων ηλικίας 66 έως 70 ετών, το 18% των ατόμων ηλικίας 61 έως 65 ετών, το 8% των ατόμων ηλικίας 56 έως 60 ετών και το 5% της ηλικιακής ομάδας 51 έως 55 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι ανήκουν στην γηραιότερη ομάδα είχαν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν από εκείνους που ήταν 20 χρόνια νεότεροι, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Όσοι απέτυχαν είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιβαρυμένη υγεία, όπως παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη τύπου 2, ενώ το ποσοστό των θανάτων μεταξύ εκείνων που απέτυχαν ήταν σχεδόν 13% υψηλότερο.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο και τις υποκείμενες παθήσεις, συνέδεσαν την αδυναμία να σταθεί κανείς χωρίς στήριξη στο ένα πόδι επί 10 δευτερόλεπτα με 84% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ως μελέτη παρατήρησης, η έρευνα δεν αποδεικνύει κάποια αιτιώδη σχέση. Ωστόσο, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι αυτό το απλό και ασφαλές τεστ ισορροπίας θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε συνήθεις ελέγχους υγείας για ηλικιωμένους.


Σχετικά Άρθρα