ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο χυμός από παντζάρια αυξάνει τη μυϊκή δύναμη κατά τη διάρκεια της άσκησης

29 Ιανουαρίου 2023, 08:00

images

Μία νέα μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση διατροφικών νιτρικών - το ενεργό μόριο του χυμού παντζαριού - αύξησε σημαντικά τη μυϊκή δύναμη κατά την άσκηση. Ενώ είναι γνωστό ότι τα νιτρικά άλατα της διατροφής προωθούν την άσκηση, ενισχύοντας την αντοχή και την άσκηση υψηλής έντασης, οι ερευνητές έχουν ακόμα πολλά να μάθουν σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό και πώς το σώμα μας μετατρέπει τα διατροφικά νιτρικά που προσλαμβάνουμε σε μονοξείδιο του αζώτου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ εντόπισαν την κατανομή των νιτρικών αλάτων στο σάλιο, το αίμα, τους μύες και τα ούρα 10 υγιών εθελοντών, στους οποίους ζητήθηκε στη συνέχεια να κάνουν όσο δυνατόν περισσότερη άσκηση στα πόδια. Η ομάδα ήθελε να ανακαλύψει πού στο σώμα ήταν ενεργό το διατροφικό νιτρικό άλας, για να δώσει στοιχεία για τους μηχανισμούς που λειτουργούν.

Μια ώρα μετά τη λήψη του νιτρικού άλατος, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτελέσουν 60 συσπάσεις του τετρακέφαλου σε μέγιστη ένταση για 5 λεπτά σε κάποιο μηχάνημα. Η ομάδα βρήκε σημαντική αύξηση στα επίπεδα νιτρικών στους μύες. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η ενίσχυση νιτρικών προκάλεσε αύξηση της μυϊκής δύναμης κατά 7%, σε σύγκριση με όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ο Andy Jones, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δήλωσε: "Η έρευνά μας έχει ήδη παράσχει πολλά στοιχεία σχετικά με τις ιδιότητες βελτίωσης της απόδοσης των διατροφικών νιτρικών αλάτων, που βρίσκονται συνήθως στον χυμό παντζαριών. Είναι συναρπαστικό, αυτή η τελευταία μελέτη παρέχει τα καλύτερα μέχρι σήμερα στοιχεία σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από το γιατί τα νιτρικά άλατα της διατροφής βελτιώνουν την απόδοση των ανθρώπινων μυών».

«Αυτή η μελέτη παρέχει τις πρώτες άμεσες ενδείξεις ότι τα επίπεδα νιτρικών μυών είναι σημαντικά για την απόδοση της άσκησης, πιθανώς ενεργώντας ως πηγή μονοξειδίου του αζώτου», δήλωσε η Δρ Barbora Piknova, συνεργάτιδα στην έρευνα και επιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. 

«Αυτά τα αποτελέσματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στο πεδίο άσκησης, αλλά πιθανώς και σε άλλους ιατρικούς τομείς, όπως εκείνους που στοχεύουν νευρομυϊκές και μεταβολικές ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκεια νιτρικού οξειδίου».


Σχετικά Άρθρα