ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο χορός ωφελεί στην υγεία των ηλικιωμένων

28 Ιουνίου 2022, 10:00

images

Τα μαθήματα χορών από τη λατινική Αμερική μπορεί να είναι μια εξαιρετική προπόνηση και κοινωνική διέξοδος, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η εκμάθηση των περίπλοκων βημάτων της σάλσα, της σάμπα και του μερένγκε μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη.

Σε μία μελέτη, ένα πρόγραμμα λάτιν χορών προσφέρθηκε σε περισσότερους από 300 ισπανόφωνους για τέσσερα χρόνια σε 12 διαφορετικές τοποθεσίες στο Σικάγο.

Μετά από οκτώ μήνες μαθημάτων, οι αξιολογήσεις εντόπισαν σημαντική βελτίωση στις βαθμολογίες της εργασιακής μνήμης των συμμετεχόντων. Η εργασιακή μνήμη είναι ένας τύπος βραχυπρόθεσμης μνήμης που χρησιμοποιείται για να κρατά στο μυαλό μικρές ποσότητες πληροφοριών, ενώ συμμετέχει σε άλλες γνωστικές εργασίες.

Η μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή που διεξήγαγε το BAILAMOS (Balance and Activity in Latinos, Addressing Mobility in Older Adults), το οποίο συνδημιουργήθηκε από τον συν-συγγραφέα της μελέτης David Marquez, διευθυντή του Εργαστηρίου Άσκησης και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και τον Miguel Mendez, δημιουργό και ιδιοκτήτη της Ακαδημίας Χορού της Salsa στο Ιλινόις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορό μερένγκε, σάλσα, μπατσάτα και τσα-τσα-τσα.

Στη μελέτη, λίγο περισσότεροι από 330 ισπανόφωνοι ενήλικες συμμετείχαν είτε σε συνεδρίες χορού δύο φορές την εβδομάδα για οκτώ μήνες είτε στην ομάδα ελέγχου, η οποία είχε μαθήματα αγωγής υγείας μία φορά την εβδομάδα για τέσσερις μήνες.

Οι χορευτές καθοδηγήθηκαν από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή για τους πρώτους τέσσερις μήνες, ενώ στη συνέχεια καθοδηγήθηκαν από συμμετέχοντες που ορίστηκαν ως «πρωταθλητές προγράμματος» για τις ηγετικές τους ικανότητες και τον ενθουσιασμό τους.

Ενώ η μελέτη δεν βρήκε διαφορά μεταξύ των ομάδων στα γνωστικά τεστ στους τέσσερις μήνες, μετά από οκτώ μήνες τα άτομα στην ομάδα χορού είχαν καλύτερες βαθμολογίες.

Στα μαθήματα χορού, ένα άτομο μαθαίνει πολλά βήματα και στη συνέχεια πρέπει να θυμηθεί αυτά τα βήματα την επόμενη εβδομάδα και να τα μετατρέψει σε ακολουθίες, εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Susan Aguinaga, καθηγήτρια κινησιολογίας και κοινοτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Urbana-Champaign. Οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι η διαδικασία ανάκλησης των βημάτων θα μπορούσε να στοχεύσει διαφορετικές πτυχές της μνήμης, αλλά με διασκεδαστικό τρόπο.

«Για τους μεγαλύτερους Λατίνους, η σκέψη να προωθήσουν τον χορό ως άσκηση είναι πολύ ελκυστική, δεδομένου ότι οι μεγαλύτεροι είναι εξοικειωμένοι με το χορό κατά κάποιο τρόπο. Μπορεί να μην εκληφθεί καν ως άσκηση, επειδή είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα», προσθέτει η καθηγήτρια.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανέφεραν ότι αισθάνονταν καλύτερα συνολικά, έκαναν φίλους και ήταν σε θέση να διαχειριστούν καλύτερα χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, ανέφερε η Aguinaga.

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα θα μπορούσε ενδεχομένως να ωφελήσει άτομα άλλων φυλών και εθνοτήτων, εάν οι διοργανωτές προωθούσαν χορούς και μουσική που να ήταν ελκυστικά, κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα