ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς- Κυριολεκτικά!

21 Οκτωβρίου 2021, 10:00

images

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 13 γονίδια επηρεάζουν το ρυθμό με τον οποίο το σώμα μας αδυνατίζει και γυμνάζεται μέσω της κάθε άσκησης. Είναι φυσιολογικό ο καθένας να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με το γενετικό του προφίλ, αναφέρουν σε νέα μελέτη ερευνητές από το Κέντρο Ερευνών για τα Σπορ και την Άθληση του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική πλατφόρμα PLOS ONE, έως και το 72% των διαφορών από άτομο σε άτομο σε ό,τι αφορά την απόδοση στην άσκηση, μπορεί να οφείλεται σε γενετικές διαφορές.

«Γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι καλή για εμάς, ωστόσο όλοι βελτιωνόμαστε με διαφορετικούς ρυθμούς, ακόμη και όταν ακολουθούμε πανομοιότυπα προγράμματα εκγύμνασης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο» σύμφωνα και με τον επικεφαλής συγγραφέα Henry Chung, μεταπτυχιακό ερευνητή του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU)

Η ηλικιακή ομάδα στην οποία επικεντρώθηκε η ερευνητική ομάδα ήταν αυτή των 18-55 ετών. Ανέλυσαν συνολικά δεδομένα από 3.012 συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν είχαν λάβει μέρος σε κάποιο προπονητικό πρόγραμμα.

Η μυϊκή δύναμη, η καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση και η αναερόβια δύναμη αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση της φυσικής κατάστασης, της ευεξίας και της ποιότητας ζωής ενός ατόμου και όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση μετά το πρόγραμμα γυμναστικής, όχι όμως στον ίδιο βαθμό, ακόμη και όταν εκτελούσαν ακριβώς την ίδια άσκηση.

Για να φτάσουν όμως σε ασφαλή συμπεράσματα οι ερευνητές, συνδύασαν στοιχεία από 24 διαφορετικές μελέτες και διαπίστωσαν ότι οι γενετικές διαφορές ήταν υπεύθυνες για το 72% της διακύμανσης των αποτελεσμάτων για τα άτομα που ακολούθησαν πανομοιότυπες σωματικές ασκήσεις, σχεδιασμένες για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης.

Οι γενετικές αυτές διαφορές προκάλεσαν το 44% των διαφορών που παρατηρήθηκαν μετά από καρδιαγγειακή προπόνηση, όπως προέκυψε από τις μετρήσεις μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max) και το 10% μετά από αναερόβιες ασκήσεις, που αποτελούν το κλειδί για την ευκινησία. Οι υπόλοιπες αλλαγές επηρεάζονται από άλλους παράγοντες όπως η διατροφή και οι τραυματισμοί.

Κάθε γονίδιο μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικές μορφές, που ονομάζονται αλληλόμορφα. Αυτοί οι τύποι μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του γονιδίου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα αλληλόμορφα είναι υπεύθυνα για τις διαφορετικές αντιδράσεις ενός οργανισμού απέναντι στην ίδια άσκηση. Τα 13 αυτά γονίδια που αναγνωρίστηκαν από τους ερευνητές μαζί με τα αντίστοιχα αλληλόμορφα τους θεωρούνται υπεύθυνα για την αντίδραση του οργανισμού στις καρδιαγγειακές ασκήσεις, τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και τις αναερόβιες ασκήσεις.


Σχετικά Άρθρα