ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα εφαρμογή "ανταμείβει" τις υγιεινές συνήθειες

22 Μαΐου 2022, 08:00

images

Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα υπόσχεται να ανταμείψει χρηματικά τους χρήστες της για τις υγιεινές συνήθειές τους, όπως η άσκηση. Ειδικότερα, για να σας βοηθήσει με τις προσπάθειές σας για ευεξία, η εταιρεία ''Ness'' κυκλοφόρησε τώρα την εφαρμογή Ness Rewards.

Ο Derek Flanzraich, ο οποίος ήταν προηγουμένως Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Greatist, λέει ότι ξεκίνησε τη Ness επειδή ήταν απογοητευμένος που ο ασφαλιστικός πάροχός του δεν πλήρωνε για ιατρικές επισκέψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Behnaz Bojd, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο UC Irvine Paul Merage School of Business, δήλωσε ότι είχε ακούσει για την εφαρμογή Ness μέσω μιας fitness influencer που ακολουθεί στο Instagram, η οποία ονομάζεται Megan Roup και πιστεύει ότι είναι «μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα». Μάλιστα, αισθάνεται ότι μία τέτοια εφαρμογή είναι πολύ πιθανό να είναι αποτελεσματική.

«Υπάρχουν ευρήματα έρευνας που δείχνουν ότι τα οικονομικά κίνητρα μπορούν να παρακινήσουν τους ανθρώπους να ακολουθήσουν υγιεινές συμπεριφορές, όπως το να πηγαίνουν στο γυμναστήριο», σημείωσε.

Τονίζει, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα και προτείνει την επέκταση του αριθμού των διαθέσιμων εμπόρων λιανικής για την εξαργύρωση πόντων ή τη δυνατότητα επιστροφής μετρητών ή δωρεάς πόντων καθώς αυτό μπορεί να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερα άτομα να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι, εφόσον είμαστε κοινωνικά όντα, κίνητρα όπως η ικανότητα να λαμβάνουμε likes και να μοιραζόμαστε φωτογραφίες μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα.

Ωστόσο, η Bojd προειδοποιεί ότι, ενώ τα εξωτερικά κίνητρα, όπως οι πόντοι, μπορούν να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος να ενδιαφέρεται περισσότερο για την ευεξία του, η έρευνα δείχνει ότι μακροπρόθεσμα οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικό τους εσωτερικό κίνητρο για να παραμείνουν αφοσιωμένοι.

Η Anamara Ritt-Olson , PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια Εκπαίδευσης του Δικτύου CERES στο Πρόγραμμα UC Irvine στη Δημόσια Υγεία, ήταν λίγο πιο διστακτική: «Υπάρχουν πάρα πολλές υπέροχες εφαρμογές εκεί έξω, αλλά το να δελεάσεις τους ανθρώπους να τις χρησιμοποιήσουν και να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν είναι μια τεράστια πρόκληση που λίγες εφαρμογές επιτυγχάνουν», είπε.

Εξέφρασε δε την ανησυχία της ότι η Ness Rewards App φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τον καταναλωτισμό, παρά να ενθαρρύνει τον κόσμο να αποκτήσει πιο υγιεινές συνήθειες ζωής.

«Δεν έχω δει δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι η δαπάνη χρημάτων σε «υγιεινότερες επωνυμίες» οδηγεί σε έναν πραγματικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αλλά, εάν μπορεί να μειώσει τα εμπόδια για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αυτός είναι ένας υπέροχος στόχος», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα