ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη σε δίδυμα συνδέει την άσκηση με ευεργετικές επιγενετικές αλλαγές

09 Δεκεμβρίου 2022, 10:00

images

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports , οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα πιο σωματικά δραστήρια αδέρφια που ήταν πανομοιότυπα δίδυμα, είχαν λιγότερα σημάδια μεταβολικής νόσου.

Δεδομένου ότι τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν την ίδια γενετική, η μελέτη υποστηρίζει ότι οι δείκτες μεταβολικής νόσου επηρεάζονται έντονα από τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, σε αντίθεση με την κληρονομική του γενετική μόνο.

«Τα ευρήματα παρέχουν έναν μοριακό μηχανισμό για τη σύνδεση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της μεταβολικής νόσου», δήλωσε ο Michael Skinner, βιολόγος του WSU και συγγραφέας της μελέτης. «Η σωματική άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει την ευαισθησία στην παχυσαρκία, αλλά τώρα φαίνεται ότι η άσκηση μέσω της επιγενετικής επηρεάζει πολλούς τύπους κυττάρων, πολλοί από τους οποίους εμπλέκονται σε μεταβολικές ασθένειες».

Οι ερευνητές συνέλεξαν επιχρίσματα μέσα από τα μάγουλα, στο στόμα, από 70 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων που συμμετείχαν επίσης σε μια μελέτη άσκησης μέσω του Μητρώου Διδύμων της Πολιτείας της Ουάσιγκτον. Μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή του WSU και διευθυντή μητρώου Glenn Duncan συνέλεξε δεδομένα για τα δίδυμα σε διάφορες χρονικές στιγμές από το 2012 έως το 2019. Χρησιμοποίησαν ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης για να μετρήσουν τη φυσική δραστηριότητα και μέτρησαν τη μέση και τους δείκτες μάζας σώματος των συμμετεχόντων. Οι δίδυμοι απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις έρευνας σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις γειτονιές τους.

Πολλά από τα δίδυμα ζευγάρια βρέθηκαν να διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις μετρήσεις της σωματικής δραστηριότητας και του δείκτη μάζας σώματος. Αυτό συσχετίστηκε επίσης με διαφορές στα επιγονιδιώματά τους, τις μοριακές διεργασίες που είναι γύρω από το DNA και ανεξάρτητες από την αλληλουχία του DNA, αλλά επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων. Τα πιο δραστήρια δίδυμα είχαν επιγενετικά σημάδια που συνδέονται με μειωμένο μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες έχουν σημειώσει προηγουμένως ότι η πλειοψηφία των πανομοιότυπων διδύμων, αναπτύσσει διαφορετικές ασθένειες καθώς μεγαλώνουν, παρόλο που έχουν τα ίδια γονίδια. Η επιγενετική μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση αυτού του φαινομένου, όπως εξήγησε ο Skinner.

"Αν η γενετική και η αλληλουχία DNA ήταν ο μόνος οδηγός για τη βιολογία, τότε ουσιαστικά τα δίδυμα θα έπρεπε να πάσχουν από τις ίδιες ασθένειες. Αλλά δεν ισχύει", είπε ο Skinner. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει περιβαλλοντικός αντίκτυπος στα δίδυμα που οδηγεί στην ανάπτυξη της νόσου».


Σχετικά Άρθρα