ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ήπιες διατατικές ασκήσεις στα πόδια για πιο γερά αγγεία και καρδιά

14 Ιουλίου 2020, 10:00

images

Οι διατατικές ασκήσεις στα πόδια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Αυτό αναφέρεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιλάνο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Physiology.

Οι ερευνητές μελέτησαν επί δώδεκα εβδομάδες εθελοντές που έκαναν προγράμματα διατατικών ασκήσεων και διαπίστωσαν ότι αυτές βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος καθιστώντας ευκολότερη την διάταση των αρτηριών και μειώνοντας την αρτηριοσκλήρυνση.

Οι ασκήσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν παθητικές διατάσεις δηλαδή κάποιος άλλος εφαρμόζει την διάταση στον ασθενή, και παρόλα αυτά παρατηρήθηκαν στα αιμοφόρα αγγεία οι θετικές επιδράσεις. 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο χώρισαν 39 υγιείς συμμετέχοντες σε δυο ομάδες. Τα άτομα της ομάδας ελέγχου δεν έκαναν διατατικές ασκήσεις. Τα άτομα της άλλης ομάδας έκαναν παθητικές  διατάσεις ποδιών πέντε φορές την εβδομάδα επί δώδεκα εβδομάδες. Η αξιολόγηση της κυκλοφορίας του αίματος τοπικά και στον βραχίονα, έδειξαν ότι οι αρτηρίες και στα δυο σημεία είχαν αυξημένη κυκλοφορία και διαστολή μετά από διέγερση, καθώς και μειωμένη δυσκαμψία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι διατάσεις θα μπορούσαν ακόμη να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας ή μετά από χειρουργικές παρεμβάσεις για την διατήρηση της ευκαμψίας των αγγείων σε άτομα μειωμένης κινητικότητας.

Σχετικά Άρθρα