ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πρωινή άσκηση να γίνεται με άδειο στομάχι

10 Οκτωβρίου 2019, 18:45

images

Κάποιοι προτιμούν να γυμνάζονται πολύ νωρίς το πρωί. Ξυπνούν με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, όσο ακόμα οι περισσότεροι ονειρευόμαστε, και πριν κάνουν οτιδήποτε άλλο, απολαμβάνουν να γυμνάζονται. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μια άριστη ώρα για εκγύμναση και ότι εφόσον είμαστε από τους ανθρώπους που ξυπνούν γεμάτοι ενέργεια, ας γυμναζόμαστε το πρωί.

Τι γίνεται όμως με το φαγητό; Πρέπει ή δεν πρέπει να τρώμε κάτι πριν από την πρωινή εκγύμναση και τι μπορεί να είναι αυτό;

Μία νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε και αναφέρει ότι αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, καλύτερα είναι να μην φάμε τίποτα πριν από την άσκηση.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αν φάμε έστω και λίγα δημητριακά πριν από την πρωινή άσκηση, αυτό θα μας ακολουθεί όλη τη μέρα με πολλή… πείνα!

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το αδυνάτισμα μπορεί να το σαμποτάρει μόνο η «τεμπελιά» στην άσκηση και τα δείπνα αργά το βράδυ.

Είναι θέμα του εγκεφάλου, υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό και μας ζητάει να φάμε.

Όταν λοιπόν γυμναζόμαστε, αν δεν φάμε πρωινό ο οργανισμός καταναλώνει την αποθηκευμένη του ενέργεια, δηλαδή το λίπος. Αντίθετα, αν έχουμε φάει υδατάνθρακες ο οργανισμός δεν καίει λίπος αλλά τους διαθέσιμους αυτούς υδατάνθρακες που καταναλώσαμε λίγο πριν από την εκγύμναση.

Αν όμως παραλείψουμε το πρωινό και κάνουμε μία ολοκληρωμένη προπόνηση νηστικοί, τότε θα «κάψουμε» πολύ περισσότερο λίπος από όσο θα χάναμε αν είχαμε φάει κάτι.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στην Journal of Nutrition, και υπογράφεται από ερευνητές του University of Bath.

Στην διάρκεια της έρευνας εξέτασαν τις περιπτώσεις 12 υγιών ανδρών που γυμνάζονταν καθημερινά στους οποίους ζητήθηκε να πάνε στο εργαστήριο τρία συνεχόμενα πρωινά.

Την πρώτη μέρα τους έδωσαν να φάνε ως πρωινό ένα μπολ δημητριακά με 430 θερμίδες και μετά τους είπαν να μην γυμναστούν.

Το δεύτερο πρωινό τους έδωσαν το ίδιο πρωινό αλλά μετά τους ζήτησαν να κάνουν μία ώρα ποδήλατο.

Το τρίτο πρωινό δεν τους έδωσαν πρωινό και τους έβαλαν να κάνουν ποδήλατο μια ώρα. Όπως αποδείχτηκε, την Τρίτη μέρα έχασαν περισσότερο λίπος.

Σχετικά Άρθρα