ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθημερινή άσκηση αποτελεί την απόλυτη πρόληψη

18 Νοεμβρίου 2019, 14:05

images

Όχι η απλά τακτική, αλλά η αυστηρά καθημερινή γυμναστική είναι η μοναδική πράξη που μπορεί -χωρίς να χρειάζεται κάτι άλλο-, να μας κρατήσει υγιείς. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Harvard Medical School που μελέτησαν όλα όσα γνωρίζουμε ότι μας κάνουν καλό σε επίπεδο πρόληψης, όπως είναι η άσκηση, η διατροφή και η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ. Όλα τα υπόλοιπα για να μας ωφελήσουν, πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιο άλλο, αναφέρουν. Ενώ η καθημερινή άσκηση φαίνεται ότι αρκεί από μόνη της.

Βέβαια δεν αναφέρονται οι επιστήμονες σε ήπια άσκηση λίγων λεπτών. Για τους ενήλικες όλων των ηλικιών, χρειάζονται 150 μέσης αεροβικής άσκησης ή 75 λεπτά σκληρής αεροβικής άσκησης (τρέξιμο, γρήγορη ποδηλασία κλπ) την ημέρα για να επιτευχθεί ο σκοπός. Και δεν έχουν αντίρρηση να "σπάμε" την άσκηση σε ομάδες ασκήσεων με διαλείμματα αρκεί να γυμναζόμαστε το λιγότερο 10 λεπτά συνεχόμενα και να μην κάνουμε διακοπή πάνω από 2 λεπτά.

Εξάλλου, ενώ η καθημερινή άσκηση πρέπει να είναι αεροβική όπως περιγράφουμε παραπάνω, πρέπει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα να γίνεται επιπλέον άσκηση με βάρη για τις μεγάλες μυικές ομάδες του σώματος όπως είναι τα πόδια, τα χέρια και οι κοιλιακοί μυς.

Για τις εγκύους γυναίκες, οι αμερικανοί ερευνητές συστήνουν μεν να πράττουν ανάλογα με τις οδηγίες του γυναικολόγου τους, αλλά δεν απαγορεύουν την άσκηση σε κανένα τρίμηνο.

Ενώ για τα απιδιά και τους εφήβους συστήνουν 60 λεπτά αεροβική άσκηση την ημέρα και επισημαίνουν ότι τα παιδιά χρειάζονται σκληρές ασκήσεις όπως είναι τα πους-απς και οι κοιλιακοί τρεις τουλάχιστον φορές την εβδομάδα μαζί με την αεροβική τους άσκηση.

Οι οδηγίες τους δηλαδή είναι εξαιρετικά αυστηρές και αφορούν όλους εκτός κι αν πρόκειται για άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας για τα οποία τον πρώτο λόγο έχει ο θεράπων ιατρός.

ΠΗΓΗ

HARVARD MEDICAL SCHOOL

Σχετικά Άρθρα