ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατήρηση υγιούς βάρους είναι κάτι παραπάνω από fitness

06 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Δύο νέες έρευνες του Πανεπιστημίου Columbia σε νεαρούς ενήλικες που είναι  υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έδειξαν ότι όσοι διατηρούν σωστό σωματικό βάρος μέχρι τα 50 τους, έχουν καλύτερη νοητική υγεία στα 70 χρόνια!

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 5.100 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες επί σειρά ετών. Όπως φάνηκε, οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες στην ηλικία των 20-49 ετών είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στην ηλικία των 70. Επίσης οι άνδρες και οι γυναίκες που ήταν παχύσαρκοι σε νεαρή ηλικία διέτρεχαν έως και 150% υψηλότερο κίνδυνο νόσου σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα ευρήματα της έρευνας προστίθενται σε αυτά προηγούμενων ερευνών που συσχετίζουν το αυξημένο βάρος στη μέση ηλικία με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Αλλά η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει την ύπαρξη αιτιώδους συσχετισμού, αλλά μόνο ότι αυτά τα δυο μεγέθη σχετίζονται. Αυτό τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Adina Zeki Al Hazzouri, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. Και πρόσθεσε: «Ωστόσο η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας».

Οι έρευνες

Οι δυο έρευνες τα στοιχεία των οποίων ανέλυσαν οι ερευνητές, ξεκίνησαν το 1988 η πρώτη, με σκοπό τον έλεγχο των καρδιακών νόσων και το 1997 η δεύτερη με σκοπό την καταγραφή της φθίνουσας λειτουργικότητας των συμμετεχόντων. Σε κάθε έρευνα διαπιστώθηκαν περιστατικά άνοιας, ενώ η κύρια παράμετρος που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Σύμφωνα με την ανάλυση η σχέση ανάμεσα στον ΔΜΣ και την άνοια διαφοροποιήθηκε με βάση το φύλο και την ηλικία. Για παράδειγμα οι υπέρβαροι άνδρες στη μέση ηλικία είχαν αυξημένο κατά 50% κίνδυνο άνοιας μετά τα 70.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Εταιρίας Αλτσχάιμερ που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Σχετικά Άρθρα