ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αύξηση του λίπους στην κοιλιά συνδέεται με σωματική εξασθένηση

26 Ιανουαρίου 2023, 16:00

images

Εάν πλησιάζετε τα 50, πρέπει να αρχίσετε να προσέχετε την περιφέρεια της κοιλιάς σας που έχει τάση να μεγαλώνει... Εάν μάλιστα χρειάζεται να σκύψετε βαθιά για να δείτε τα πόδια σας, τότε το λίπος έχει αυξηθεί υπερβολικά στην κοιλιά σας με βασικούς υπαίτιους την ηλικία, την καθιστική ζωή και πιθανώς την υπερκατανάλωση ποτών.

Μία νέα μελέτη αναφέρει ότι η αύξηση του κοιλιακού λίπους έχει σοβαρότερες επιπτώσεις και μάλιστα μπορεί να βλάψει τις σωματικές σας ικανότητες αργότερα στη ζωή... 

Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε 4.509 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω στη Νορβηγία για περισσότερες από δύο δεκαετίες, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλή ή μέτρια περιφέρεια μέσης στην αρχή της μελέτης, είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να είναι «αδύναμοι» από εκείνους με κανονική περιφέρεια μέσης.

Η αδυναμία αυτή περιλαμβάνει κακή δύναμη πρόσφυσης, πιο αργή ταχύτητα βαδίσματος, συνολική εξάντληση, ακούσια απώλεια βάρους και χαμηλή σωματική δραστηριότητα.

Τα άτομα που ήταν παχύσαρκα στην αρχή της μελέτης, που, όπως ορίστηκε, είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 και άνω, είχαν επίσης διπλάσιες και πλέον πιθανότητες να είναι αδύναμοι από εκείνους με φυσιολογικό ΔΜΣ (18,5 έως 24,9), σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023, στο περιοδικό BMJ Open.

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Η παχυσαρκία οδηγεί σε αύξηση της φλεγμονής στα λιποκύτταρα, η οποία μπορεί να βλάψει τις μυϊκές ίνες «με αποτέλεσμα μειωμένη μυϊκή δύναμη και λειτουργία», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Shreesti Uchai, διδακτορική ερευνήτρια στη διατροφική επιδημιολογία στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στο Tromsø της Νορβηγίας, και οι συνάδελφοί της.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να δώσουμε έμφαση τόσο στη συνολική αύξηση βάρους όσο και στην αύξηση της περιφέρειας της μέσης και να διευρύνουμε τον ορισμό της αδυναμίας, κατέληξαν οι συγγραφείς.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης αδυναμίας που μπορεί να επιφέρει η γήρανση. Οι ενήλικοι θα πρέπει να κάνουν ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης που περιλαμβάνουν όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες τουλάχιστον 2 ημέρες κάθε εβδομάδα, επιπλέον της άσκησης τουλάχιστον 2 ωρών και 30 λεπτών την εβδομάδα σε μέτρια ένταση, που συνιστούν οι οδηγίες φυσικής δραστηριότητας για τους Αμερικανούς, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.



Σχετικά Άρθρα