ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση ωφελεί τα παιδιά και στις σχολικές επιδόσεις

13 Οκτωβρίου 2021, 10:00

images

Βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Psychology of Sport and Exercise, τονίζει τα οφέλη της συστηματικής άσκησης, στην επίδοση των παιδιών στα μαθήματα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μαθητές του Δημοτικού που ήταν πιο γυμνασμένοι, ανταποκρίθηκαν γρηγορότερα σε οπτικές δοκιμασίες, δοκιμασίες ανάγνωσης και μνήμης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν τόσο καλή φυσική κατάσταση.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent εξέτασαν τις περιπτώσεις 104 μαθητών ηλικίας 9 έως 11 ετών μέσω σειράς γνωστικών δοκιμασιών σε δύο φάσεις: Αμέσως μετά την άσκηση και μετά από ξεκούραση 45 λεπτών. Το πρόγραμμα άσκησης που ακολούθησαν οι μαθητές λέγεται Daily Mile και είναι μορφή σωματικής δραστηριότητας που ακολουθείται σε αρκετά σχολεία ανά τον κόσμο και περιλαμβάνει τρέξιμο στο ρυθμό που επιθυμεί το κάθε παιδί, κάνοντας το γύρο ενός γηπέδου ή της παιδικής χαράς μαζί με τους συμμαθητές του.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι οι δεξιότητες που σχετίζονται με τη μνήμη, τη σκέψη και τον αυτοέλεγχο, βελτιώθηκαν άμεσα μετά την άσκηση, ενώ τα παιδιά που είχαν καλύτερη επίδοση κατά τη διάρκεια του μαθήματος ήταν και εκείνα που είχαν τρέξει πιο γρήγορα. Τα συγκεκριμένα παιδιά που εμφάνισαν καλύτερη αντοχή στα αθλήματα, ολοκλήρωσαν τις γνωστικές δοκιμασίες 5% με 10% ταχύτερα σε σύγκριση με τους πιο αργούς στο τρέξιμο συμμαθητές τους.

Οι επιστήμονες από την άλλη τονίζουν ότι η άσκηση αυτή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αυξηθεί η σωματική δραστηριότητα στα σχολεία, όχι μόνο για την ευεξία των μαθητών, αλλά και για τα οφέλη στις επιδόσεις τους και στη γνωστική τους λειτουργία.

Το πρόγραμμα Daily Mile δημιουργήθηκε από πρώην διευθυντή σχολείου το 2012 και μέχρι σήμερα εφαρμόζεται παγκοσμίως σε περισσότερα από 13.000 σχολεία. Επιπλέον, μια έρευνα από το 2018 του Πανεπιστημίου British Columbia ανέδειξε και τα ψυχικά οφέλη του προγράμματος σε εφήβους, καθώς οι μαθητές που το ακολουθούσαν φαίνεται ότι κατάφεραν να νικήσουν ακόμα και την κατάθλιψη.

Σχετικά Άρθρα