ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυμναστική μετά την ανάρρωση από μέτρια ή σοβαρή COVID-19

24 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Οι άνθρωποι που νόσησαν βαριά με COVID-19 δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, για μπάσκετ ή για άλλη αεροβική άσκηση χωρίς να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους. Αυτό αναφέρουν από το Αμερικανό Κολλέγιο Αθλητιατρικής.

Όπως δήλωσε η ειδικός Αθλητιατρικής Δρ Μέρεντιθ Τέρνερ, η συγκεκριμένη ασθένεια πλήττει το σώμα με τρόπους που μπορεί να είναι "ιδιαιτέρως σκληροί για τους αθλητές, ειδικά εάν αναπτύξουν μακροχρόνια COVID".

Και εξηγεί: "Αυτά τα επίμονα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του βήχα, του αυξημένου καρδιακού ρυθμού και της ακραίας κόπωσης, μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες έως μήνες μετά τη λοίμωξη από την COVID-19. Καρδιακή βλάβη έχει παρατηρηθεί στο ένα τέταρτο περίπου των ασθενών με σοβαρή ασθένεια COVID-19».

Οι άνθρωποι χαμηλού κινδύνου είναι εκείνοι κάτω των 50 ετών που δεν είχαν καθόλου συμπτώματα ή τα βίωσαν ήπια και υποχώρησαν εντός επτά ημερών. Τα άτομα μέτριου κινδύνου είναι αυτά που δεν χρειάζονταν νοσηλεία, αλλά είχαν συμπτώματα κόπωσης που διήρκεσαν περισσότερο από επτά ημέρες ή εμφάνισαν παρατεταμένη δύσπνοια ή/και πόνο στο στήθος. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου χρειάστηκαν νοσηλεία ή παρουσίασαν δύσπνοια ή πόνο στο στήθος όταν ήταν σε ηρεμία ή ενώ εκτελούσαν απλές οικιακές εργασίες.

"Οι ασθενείς με μέτριο ή υψηλό κίνδυνο πρέπει να υποβληθούν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα πριν ξεκινήσουν τη ρουτίνα άσκησής τους", είπε η Τέρνερ. Μερικοί μπορεί επίσης να χρειαστεί να υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος για να δουν εάν η καρδιά τους έχει υποστεί βλάβη.

«Ιδανικά, μια διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ειδικούς στην καρδιολογία, την πνευμονολογία και την αθλητική ιατρική θα συνεργαστεί για να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης για αυτούς τους ασθενείς».

Οι ασθενείς χαμηλού κινδύνου με COVID θα πρέπει να ξεκουράζονται για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά τη διάγνωση. Εάν δεν εμφανίσουν συμπτώματα εντός επτά ημερών, μπορούν να αρχίσουν μια σταδιακή επιστροφή στη σωματική δραστηριότητα, προσέθεσε.

"Οι ασθενείς με COVID-19 που επιστρέφουν στην άσκηση θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να μπορέσουν να εκτελέσουν εύκολα δραστηριότητες της καθημερινής ζωής ή να περπατήσουν περίπου το ένα τρίτο του μιλίου σε επίπεδο έδαφος χωρίς να αισθανθούν υπερβολική κόπωση ή δύσπνοια", συμπλήρωσε.

«Ακόμη και τότε θα πρέπει να ξεκινούν αργά, περιορίζοντας τη σωματική τους δραστηριότητα σε ελαφριά άσκηση που δεν διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά. Οι αθλητές δεν πρέπει να προχωρήσουν σε βαριές προπονήσεις με αντίσταση ή ασκήσεις ειδικά για αθλήματα, έως ότου περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες με ελάχιστη άσκηση. 

Εάν υπάρχει εμφάνιση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων, όπως πόνος στο στήθος, έντονη δύσπνοια ή γρήγορος/ακανόνιστος καρδιακός παλμός, ο αθλητής θα πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό και πιθανώς να παραπεμφθεί σε καρδιολόγο ή πνευμονολόγο», κατέληξε η αθλητίατρος.


Σχετικά Άρθρα