ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γκολφ: Eιδικοί υποστηρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να ωφεληθούν σωματικά και ψυχικά

08 Φεβρουαρίου 2023, 10:00

images

Ερευνητές αναφέρουν σε μια μελέτη ότι το γκολφ μπορεί να είναι καλύτερο για τους ηλικιωμένους ενήλικες από το σκανδιναβικό (με ειδικά μπατόν) ή το κανονικό περπάτημα. Έχει τεκμηριωθεί ότι η τακτική αερόβια άσκηση βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη τύπου 2 και της δυσλιπιδαιμίας. Όμως, τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μελέτες που επικεντρώθηκαν σε νεότερους ανθρώπους που συμμετείχαν σε «οξείες περιόδους άσκησης διάρκειας 30 έως 60 λεπτών σε μέτρια έως υψηλή ένταση», ανέφεραν οι ερευνητές σε δήλωσή τους. Αντίθετα, υπήρξε λιγότερη έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο δραστηριοτήτων, όπως το γκολφ στους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές εξέτασαν το γκολφ, το περπάτημα και το σκανδιναβικό περπάτημα. Όλες είναι δημοφιλείς μορφές αερόβιας άσκησης σε εξωτερικούς χώρους που θεωρούνται ασφαλείς και εύκολα προσβάσιμες για πολλούς ηλικιωμένους.

Η ομάδα συνέκρινε τις οξείες επιδράσεις των τριών διαφορετικών τύπων αερόβιων ασκήσεων σε δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας όσον αφορά την ένταση, τη διάρκεια και την ενεργειακή δαπάνη.

Η μελέτη τους εξέτασε 25 υγιείς ηλικιωμένους παίκτες γκολφ, ηλικίας 65 ετών και άνω. Συνέκριναν τις επιπτώσεις 3 οξέων αερόβιων ασκήσεων - έναν γύρο γκολφ , 6 χιλιόμετρα σκανδιναβικού περπατήματος και έναν περίπατο 6 χιλιομέτρων - στην αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη στο αίμα και το προφίλ λιπιδίων του αίματος των υποκειμένων τους σε ένα πραγματικό περιβάλλον.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι και οι 3 τύποι αερόβιας άσκησης βελτίωσαν το καρδιαγγειακό προφίλ των ηλικιωμένων ενηλίκων όταν εκτελούνταν σε οξείες περιόδους, παρά τις διαφορές στη διάρκεια και την ένταση.

Η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά το περπάτημα και το σκανδιναβικό περπάτημα, οδήγησαν επίσης σε μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Παρά τη χαμηλότερη ένταση άσκησης του γκολφ, η μεγαλύτερη διάρκεια και η υψηλότερη ενεργειακή δαπάνη φάνηκε να έχουν πιο θετική επίδραση στο λιπιδικό προφίλ και το μεταβολισμό της γλυκόζης σε σύγκριση με το nordic walking and walking».

«Αυτές αερόβιες ασκήσεις μπορούν να συστηθούν σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες ούσες κατάλληλες για την ηλικία ως μια μορφή σωματικής δραστηριότητας που ενισχύει την υγεία για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική θεραπείας για τη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας μεταξύ εκείνων που έχουν ήδη καρδιαγγειακή νόσο».


Σχετικά Άρθρα