ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί τα κουνούπια "προτιμούν" κάποιους

01 Ιουλίου 2020, 10:00

images

Καθόμαστε δίπλα - δίπλα με τον/την σύζυγο ή τα αδέλφια μας κι ενώ τα κουνούπια "κεντούν" τον έναν αφήνουν ήσυχο τον άλλον. Τι είναι τελικά αυτό που κάνει έναν άνθρωπο "νόστιμο γεύμα" για τα κουνούπια; 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Jonathan Day, δύο είναι οι πιο ισχυροί παράγοντες που προσελκύουν τα κουνούπια: η όραση και η οσμή. Πλην όμως, υπάρχουν και επιμέρους λόγοι να "αγαπούν" περισσότερο κάποιους.

Για παράδειγμα οι ειδικοί αναφέρουν την ομάδα του αίματος, κάποια ρούχα, τον ιδρώτα και κάποια αλκοολιούχα ποτά!

Επειδή δηλαδή τα κουνούπια συνήθως χρησιμοποιούν τα μάτια τους για να επιλέξουν θύμα, πηγαίνουν σε όσους φορούν σκούρα ρούχα και όσους προτιμούν ειδικά τα κόκκινα.

Σε ό,τι αφορά το αίμα, τα κουνούπια γενικά τρέφονται με νέκταρ από τα λουλούδια. Όταν όμως είναι θηλυκά και κυοφορούν, τότε χρειάζονται το αίμα ζώων και ανθρώπων για να πάρουν την πρωτεΐνη που χρειάζονται. Αυτά που μας τσιμπούν δηλαδή είναι θηλυκές εγκυμονούσες!!! Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο είναι δύο φορές πιο "θελκτικοί" για τα κουνούπια από αυτούς με ομάδα αίματος Α, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Β βρίσκονται στη μέση. 

Τα κουνούπια επίσης προτιμούν όσους έχουν υψηλή θερμοκρασία στο σώμα τους και ιδρώνουν. Οι ειδικοί λένε ότι μυρίζουν το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ενώσεις που εκκρίνονται με τον ιδρώτα. αν γυμνάζεστε και ιδρώνετε λοιπόν, είστε υψηλά στην ...διατροφική προτίμηση των κουνουπιών.

Ομοίως, οι εγκυμονούσες γυναίκες προσελκύουν τις "ομοιοπαθούσες" θηλυκές των κουνουπιών. Μία μελέτη στην Αφρική έδειξε ότι οι έγκυες είναι δύο φορές πιο ελκυστικές για τα κουνούπια που φέρουν το παράσιτο της ελονοσίας, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά το αλκοόλ, φαίνεται ότι τα κουνούπια έχουν προτίμηση στη μπύρα. Σε μια μελέτη οι ερευνητές βρήκαν ότι τα κουνούπια που τσίμπαγαν σε μπαρ τους θαμώνες, "ρπτμούσαν" αυτούς που είχαν καταναλώσει μπύρα! 

Σχετικά Άρθρα