ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξελιχθήκαμε ως είδος να κινούμαστε κι όχι να καθόμαστε όλη μέρα

24 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση κάνει καλό. Αλλά αυτό που ανακάλυψε μια ομάδα βιολόγων που ασχολούνται με τον τομέα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, είναι κάτι πραγματικά καινούργιο και σημαντικό για τη μακροζωία μας...

Οι επιστήμονες από το Χάρβαρντ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό PNAS. Το βασικό τους συμπέρασμα είναι ότι το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε να ζει περισσότερα χρόνια από τη στιγμή που σταμάτησε να κάνει υπερβολικά πολλά παιδιά (αντίθετα με τα υπόλοιπα πλάσματα στον πλανήτη που γονιμοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τους το γόνιμο βίο). Στον ίδιο μηχανισμό εξέλιξης η φύση προέβλεψε ότι θα είμαστε ενεργοί και δραστήριοι μέχρι να τελειώσει η ζωή μας. Έτσι, η φυσική δραστηριότητα στην τρίτη ηλικία δίνει ώθηση στον οργανισμό να ζήσει περισσότερα χρόνια μειώνοντας τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμα και κάποια είδη καρκίνου.

"Η λανθασμένη πρακτική στις δυτικές κοινωνίες είναι ότι καθώς μεγαλώνουμε πρέπει να επιβραδύνουμε τη ζωή μας και να φροντίζουμε να ξεκουραζόμαστε περισσότερο", αναφέρει ο βιολόγος του Χάρβαρντ, Daniel E. Lieberman, που είναι επικεφαλής της μελέτης.

"Εξελιχθήκαμε ως είδος να κινούμαστε κι όχι να καθόμαστε στον καναπέ και να καταναλώνουμε θερμίδες", συμπληρώνει ο ειδικός, και καταλήγει σημειώνοντας ότι το λιγότερο που πρέπει να κινούμαστε (όχι απαραίτητα να ασκούμαστε αλλά να μην καθόμαστε), είναι 135 λεπτά την ημέρα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά μετά τα 60 ώστε να εξασφαλίσουμε περισσότερα χρόνια ποιοτικής ζωής!

Σχετικά Άρθρα