ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιδράσεις της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας στον ύπνο

07 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

images

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά σας να λειτουργείτε κατάλληλα σε καθημερινή βάση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι με αϋπνία, μπορεί να στραφούν σε υπνωτικά χάπια. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από Νορβηγούς ερευνητές, υπάρχει μια άλλη λύση για την αϋπνία που μειώνει την ανάγκη για βοηθήματα ύπνου: Η καρδιαγγειακή άσκηση.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Mayo Clinic Proceedings, αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που διατηρούν καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα μέσω τακτικών περιόδων άσκησης μέτριας έως έντονης έντασης είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν συνταγογραφούμενα βοηθήματα ύπνου.

Οι ερευνητές συνέδεσαν δεδομένα για περισσότερους από 30.000 ενήλικες συμμετέχοντες στη Νορβηγική Βάση Δεδομένων Συνταγών. «Στη Νορβηγία, κάθε πολίτης λαμβάνει έναν προσωπικό κωδικό ταυτότητας που καθιστά δυνατή τη σύνδεση δεδομένων από διαφορετικά μητρώα με μελέτες με βάση τον πληθυσμό», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Linda Ernstsen, RN, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Νοσηλευτικής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU).

«Αυτό που είναι μοναδικό στη μελέτη μας σε σύγκριση με την πλειοψηφία των μελετών σχετικά με τα προβλήματα ύπνου είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα ύπνου ως αποτέλεσμα, αλλά συνταγογραφούμενα φάρμακα για προβλήματα ύπνου».

Και ενώ οι περισσότερες μελέτες ύπνου επικεντρώνονται στα γενικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, η μελέτη της Ernstsen επικεντρώθηκε στις επιδράσεις της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας.

«Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα αντικατοπτρίζει την καρδιαγγειακή σας υγεία και την παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα σας και, για να αυξήσετε (ή να διατηρήσετε) το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης, απαιτείται μέτρια ή έντονη ένταση σωματικής δραστηριότητας (70-85% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού) για 75 λεπτά την εβδομάδα», δήλωσε η Ernstsen.

Τέλος, τα ευρήματα δείχνουν ότι η συνέπεια στην άσκηση μέτριας έως έντονης έντασης, μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων ύπνου. Οι συμμετέχοντες που διατηρούσαν καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα, ήταν λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική θεραπεία για προβλήματα ύπνου.


Σχετικά Άρθρα