ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιδείνωση της φυσικής μας κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας

16 September 2021, 10:00

images

Η απομόνωση, η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας και το στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν ήδη μετρήσιμες επιπτώσεις τόσο στην ψυχική μας υγεία όσο και στη φυσική μας κατάσταση. Τρεις επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rush παρουσίασαν μελέτη για τα προβλήματα υγείας με τα οποία έρχονται πιο συχνά αντιμέτωποι προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισής τους.

Η γενική- οικογενειακή γιατρός και ειδικευμένη στην παχυσαρκία, Naomi Parrella, δηλώνει ότι παρατήρησε μια αύξηση στους ασθενείς που ζητούν βοήθεια για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος. Η πανδημία άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής, εργασίας, άσκησης και διατροφής των περισσότερων ανθρώπων.

Ως γνωστόν, η μακροχρόνια διαχείριση του βάρους μπορεί να γίνει περίπλοκη. Οι άνθρωποι που είχαν χάσει βάρος αλλά η προσπάθειά τους εκτροχιάστηκε από τις συνήθειες που ξεκίνησαν εν μέσω πανδημίας μπορεί να αισθάνονται πως δεν έχουν πλέον κίνητρο και δεν ξέρουν πώς να επιστρέψουν στις προηγούμενες συνήθειες. Σύμφωνα με την ειδικό, όμως, ποτέ δεν είναι αργά για κάποιες αλλαγές. «Όπως κι αν είστε αυτή τη στιγμή, μπορείτε να κινηθείτε προς μια καλύτερη κατεύθυνση. Επανασυνδεθείτε με τον γιατρό σας και πάρτε μέτρα για να μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία και να ενισχύσετε την υγεία για το σώμα σας», τονίζει η Δρ Parella.

Από την πλευρά του, ο καρδιολόγος από το Πανεπιστήμιο Rush, Daniel Luger, έχει παρατηρήσει επίσης επιδείνωση στην καθιστική ζωή και στο βάρος των ασθενών του. «Τώρα που ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά και είναι πλέον σαφές ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού σε εξωτερικούς χώρους είναι χαμηλός, πολλοί ασθενείς μπορεί να ξεκινήσουν να επανέρχονται στους φυσιολογικούς ρυθμούς τους. Αλλά οι συνήθειες της πανδημίας ίσως να μην είναι εύκολο να αλλάξουν, ενώ ψυχολογικά προβλήματα, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, που ξεκίνησαν αυτή την περίοδο, μπορεί να συνεχίζονται, με αύξηση, μάλιστα, των περιστατικών το τελευταίο διάστημα», σημειώνει ο ειδικός.

Το στρες αποτελεί σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς έχει άμεσες συνέπειες στο καρδιαγγειακό σύστημα. «Ειδικά με τον περιορισμό των κοινωνικών μας επαφών λόγω της πανδημίας, το στρες μπορεί να επιδεινωθεί, φαινόμενο το οποίο, σε συνδυασμό με την καθιστική συμπεριφορά και την ανθυγιεινή διατροφή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων καρδιαγγειακής υγείας», τονίζει ο Δρ. Luger, ο οποίος προβλέπει πως οι εκδηλώσεις αυτών των συμπεριφορικών αλλαγών θα φανούν τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Τέλος, τα περιστατικά πόνου στην πλάτη και στον αυχένα βρίσκονται σε άνοδο λόγω της τηλεργασίας. Η Hong Wu, MD, γιατρός αποκατάστασης στο Rush Oak Brook ανέφερε ότι ποτέ δεν είχε δει τόσους νέους ασθενείς να αναζητούν θεραπεία για τον πόνο στην πλάτη και στον αυχένα. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής λόγω της πανδημίας οδήγησαν σε πιο καθιστικές συμπεριφορές, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το οικιακό περιβάλλον δουλειάς να μην είναι εξίσου καλό με το φυσιολογικό εργασιακό περιβάλλον.

Οι ειδικοί συστήνουν:

- Κάνετε καθημερινά διατάσεις (τεντώματα).

- Ενδυναμώστε τους μύες του κορμού σας.

- Προσέχετε τη στάση σας και, όταν κάθεστε, βάλτε ένα μαξιλάρι στην καρέκλα για να υποστηρίζει την πλάτη σας.

- Προσπαθείτε να κρατάτε τα γόνατά σας στο ίδιο ύψος με τους γοφούς σας, βάζοντας τα πόδια σας πάνω σε ένα κουτί ή ένα μαξιλάρι.

- Όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, έχετε κάτι να υποστηρίζει τους καρπούς σας και να τους κρατά σε ουδέτερη στάση.

- Βεβαιωθείτε ότι η οθόνη του υπολογιστή βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τα μάτια σας, οπότε δεν αναγκάζεστε να κοιτάτε πάνω ή κάτω.

Σχετικά Άρθρα