ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ειδική άσκηση για τους άνδρες που κινδυνεύουν από καρκίνο του προστάτη

01 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Οι άντρες που ελέγχονται συστηματικά για τον καρκίνο του προστάτη μπορούν να έχουν καλύτερη πρόγνωση, αν προσθέσουν στην καθημερινότητά τους, τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT). Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στην JAMA Oncology.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 52 άντρες με μέση ηλικία τα 63 έτη, οι οποίοι, είτε ακολούθησαν με την καθοδήγηση ειδικού, ένα πρόγραμμα HIIT σε διάδρομο, επί τρεις ημέρες τη βδομάδα και επί 12 εβδομάδες, είτε ακολούθησαν τη συνηθισμένη τους γυμναστική.

Η συγκεκριμένη άσκηση περιλαμβάνει μια περίοδο έντονης άσκησης και μια περίοδο ξεκούρασης, επαναλαμβάνοντας αυτό το μοτίβο αρκετές φορές. Στη διάρκεια της μελέτης, τα προγράμματα των ασκήσεων είχαν μορφή 2 λεπτά άσκησης στο 85% με 95% της μέγιστης VO2 ενός ατόμου (η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης), στη συνέχεια 2 λεπτά αποκατάστασης στο 40% της μέγιστης VO2. Το σχήμα αυτό επαναλήφθηκε πέντε έως οκτώ φορές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ακολούθησαν την καθιερωμένη ρουτίνα άσκησης, όσοι ακολούθησαν το πρόγραμμα της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT) παρουσίασαν χαμηλότερες τιμές του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), χαμηλότερες ταχύτητες PSA (ο ρυθμός αλλαγής στα επίπεδα PSA με την πάροδο του χρόνου) και πιο αργή ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Βελτιώθηκε επίσης η καρδιαγγειακή τους υγεία.


Σχετικά Άρθρα