ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν ταιριάζει το ίδιο πρόγραμμα άσκησης σε όλες τις... προσωπικότητες

30 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Το πόσο επωφελείστε από την προπόνησή σας μπορεί να έχει λιγότερη σχέση με την αθλητική σας ικανότητα και περισσότερο με την προσωπικότητά σας. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η προσωπικότητα ενός ατόμου είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας των συμπεριφορών σωματικής δραστηριότητάς του. Μία πτυχή της προσωπικότητας που επηρεάζει ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ασκούνται είναι τα κίνητρα.

«Εάν η πρόθεσή μας είναι να κάνουμε κάτι μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε εγγενή κίνητρα», δήλωσε η Hayley Perlus, PhD, ψυχολόγος αθλητισμού και απόδοσης, στο Healthline. «Χρειαζόμαστε μια αίσθηση αυτονομίας. Πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας».

Πέρα από το εάν κάποιος διακατέχεται από προσωπικά κίνητρα, ο Brenley Shapiro, MSW, RSW, RP, προπονητής ψυχικής απόδοσης NHL για τους Arizona Coyotes, αναφέρει ως σημαντικούς παράγοντες ως προς το είδος των δραστηριοτήτων που προσελκύει τους ανθρώπους, αλλά και το πόσο καλά θα ανταποκριθούν σε αυτό, τα παρακάτω :"ενστικτώδη ανταγωνιστική κίνηση, επίπεδα εσωστρέφειας/εξωστρέφειας και δυνατότητες αυτοδιαχείρισης".

Με άλλα λόγια, ο τύπος της προσωπικότητάς σας μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το είδος της άσκησης που απολαμβάνετε, αλλά και το κατά πόσο είναι πιθανό να επιμείνετε σε αυτό.

Είτε σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα γυμναστικής, είτε να ανανεώσετε την τρέχουσα, το να γνωρίζετε τον τύπο της προσωπικότητάς σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια προπόνηση θα ταιριάζει καλύτερα.

Πώς να προσδιορίσετε τον τύπο της προσωπικότητάς σας

Η αξιολόγηση της προσωπικότητας δεν ήταν ποτέ ευκολότερη, με τόσα πολλά εργαλεία αυτοαναφοράς διαθέσιμα στο διαδίκτυο, όπως το  Myers-Briggs Type Indicator, μια κλίμακα προσωπικότητας 16 υποτύπων και το Enneagram, το οποίο κατατάσσει τους ανθρώπους σε 9 διαφορετικούς υποτύπους.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την προσβασιμότητα και τη δημοτικότητα αυτών των κλιμάκων, καμία δεν θεωρείται η πιο επιστημονικά έγκυρη ή αξιόπιστη.

Αντ 'αυτού, πολλοί επιστήμονες και ερευνητές προτιμούν να χρησιμοποιούν την Κλίμακα Προσωπικότητας Big Five, η οποία αξιολογεί τους ανθρώπους με βάση 5 κύρια χαρακτηριστικά.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:

-Eιλικρίνεια,

-ευσυνειδησία,

-εξωστρέφεια/ εξωστρέφεια,

-τερπνότητα,

-νευρωτισμός (αδυναμία κάποιου να αντέξει το στρες).

Ορισμένοι ιστότοποι προσφέρουν εκδοχές του τεστ προσωπικότητας Big Five, με τη δημοφιλέστερη επιλογή να είναι το Big Five. Αυτό είναι ένα σύντομο τεστ που χρησιμοποιεί τις απαντήσεις σας σε 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για να καθορίσει κατά πόσο έχετε κάθε χαρακτηριστικό, και άρα να καταλήξετε στον τύπο άσκησης που σας προσιδιάζει.



Σχετικά Άρθρα