ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν μπορούμε να είμαστε fit φορώντας λάθος παπούτσια

15 Οκτωβρίου 2019, 17:07

images

Ψηλά τακούνια σε συνδυασμό με στενή φόρμα στα γυναικεία παπούτσια, έχουν τεκμηριωμένες βλαβερές συνέπειες στη μυοσκελετική υγεία εφόσον αποτελούν καθημερινή συνήθεια.

«Τα καλύτερα υποδήματα είναι αυτά που εφαρμόζουν σωστά στα πόδια μας. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών φορούν παπούτσια που είναι μικρότερο νούμερο από το πόδι τους. Ένας απλός τρόπος για να εκτιμήσουμε τα παπούτσια μας είναι να ζωγραφίσουμε το αποτύπωμα του ποδιού μας πατώντας σε ένα χαρτόνι, να το κόψουμε και να δοκιμάσουμε σε πόσα από τα παπούτσια μας χωράει. Αν κάνετε αυτό το απλό τεστ, θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Η σημαντικότερη απόφαση αφορά τα καθημερινά μας παπούτσια, που πρέπει να είναι άνετα, κατά προτίμηση με κορδόνια και με τακούνι μικρότερο από 5 εκατοστά. Αντίστοιχα με την κατανάλωση γλυκών ή αλκοόλ, βλαβερή για την υγεία είναι η συχνή και όχι η περιστασιακή χρήση των στενών και ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Μια από τις συχνότερες επιπτώσεις τους είναι βέβαια η εμφάνιση ή η επιδείνωση στον βλαισό μεγάλο δάκτυλο, το επονομαζόμενο κότσι, που ταλαιπωρεί περίπου 4 στις 5 γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας», μας εξηγεί ο Δρ. Παναγιώτης Συμεωνίδης υπεύθυνος Τμήματος Ποδοκνημικής και Άκρου Ποδός.

Έρευνες έχουν εξάλλου αποδείξει τον πιθανό κίνδυνο που υπάρχει κατά το ανέβασμα σκάλας με ψηλά τακούνια και έχουν υπογραμμίσει ότι η επίδραση της χρήσης των ψηλών τακουνιών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα πτώσης ακόμη και όταν οι γυναίκες δεν τα φορούν τη στιγμή του τραυματισμού.

Ο συνηθέστερος τραυματισμός είναι στον αστράγαλο και ο δεύτερος συχνότερος είναι στον άκρο πόδα, με τις μισές περιπτώσεις να οδηγούν σε διάστρεμμα ενώ κατάγματα εμφανίζονται σε ποσοστό περίπου 20%.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η μακροχρόνια χρήση τακουνιών επηρεάζει αρνητικά τη στάση και τη βάδιση.

Συγκριτικά με τη βάδιση χωρίς παπούτσια, είναι υπεύθυνα για δυσκολίες στη διατήρηση της ισορροπίας, λόγω των αλλαγών στο κέντρο βάρους και της μείωσης της βάσης στήριξης.

Σε αυτό συμβάλλει η βράχυνση του Αχίλλειου τένοντα και οι μεταβολές στις οποίες υπόκειται η σπονδυλο-πυελική δομή.

Ένα σημείο κινδύνου πως η χρήση τακουνιών έχει επηρεάσει τη λειτουργία του ποδιού είναι η δυσκολία να περπατήσει κανείς με επίπεδα – flat παπούτσια, κάτι που αναφέρουν αρκετές ασθενείς με παραμορφώσεις των δακτύλων.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα στο πρότυπο του κομψού υποδήματος είναι τα στενά και μυτερά παπούτσια.

Πέρα από άβολα, τα στενά παπούτσια μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να δημιουργήσουν σημαντικές βλάβες στα νεύρα του ποδιού, και στην εμφάνιση ή επιδείνωση του βλαισού δακτύλου, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες.

Ο Δρ. Συμεωνίδης μας εξηγεί: «Τα στενά παπούτσια συνδέονται άμεσα με το λεγόμενο νεύρωμα Morton, που είναι με απλά λόγια ένα επώδυνο πρησμένο νεύρο ανάμεσα στη βάση των δακτύλων.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα αρχικά στάδια και μόνο η αλλαγή σε φαρδιά υποδήματα ανακουφίζει οριστικά τον ασθενή από τον πόνο στα μετατάρσια, το μούδιασμα και τις καυσαλγίες που χαρακτηρίζουν το νεύρωμα Morton.

Αντίθετα, αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα με τροποποίηση των υποδημάτων μπορεί να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του». 

Σχετικά Άρθρα